Titremelerinin sebebi 20 yıl sonra ortaya çıktı. Tedavi ile sağlığına kavuştu

Parkinson hastası olduğunu zanneden Saniye Şahin, yanlış teşhis nedeniyle 20 yılın ardından Parkinson değil, esansiyel tremor yani hareket bozukluğu hastası olduğunu öğrendi.

Yayınlanma: 18.06.2019 - 23:25
Abone Ol google-news

69 yaşındaki Saniye Şahin’in 20 yıl önce ilk titremeleri sağ elinde başladı. Başlarda heyecan, stres ve üzüntüye bağladığı bu titremeler önce oğlunu sonrasında eşini kaybetmesiyle birlikte giderek arttı, zamanla sol eline de geçti. Gün geçtikçe titremeleri yüzünden su içemez, yemek yiyemez, en basit günlük ihtiyaçlarını gideremez hale geldi. Yıllarca bu titremelerin sebebini bulamadı. Ardından Parkinson olduğu söylendi, fakat teşhis yanlış olduğu için uygulanan tedavi de yanlıştı. 20 yılın sonunda esansiyel tremor (hareket bozukluğu) hastası olduğunu öğrenen Şahin’e, beyin pili tedavisi uygulandı. Operasyon sonucu titremeleri son bulan Şahin, “Ameliyat sonrası adeta kendimi yeniden dünyaya gelmiş gibi hissettim” dedi.

Kâbus sona erdi

Hastalığı yüzünden bir bardak su dahi içmekte zorlanan Şahin’in 20 yılı günlük ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilen insanlara bakıp imrenmekle geçti. Şahin, hastalık sürecini şu sözlerle anlattı:
“İlk zamanlar heyecan veya üzüntü gibi durumlara yordum. Yaklaşık 7-8 sene önce titremeler sol elime de geçti. Senelerce farklı doktorlara gittim, bu titremelerle yaşamayı öğrenmem gerektiğini söylediler. Kullandığım ilaçlar etki göstermeyince İzmir’de Parkinson olmadığım ortaya çıktı, ama ne hastası olduğumu yine bana söylemediler. Bütün ilaçlarımı bıraktırdılar. 1996 yılında oğlumu kaybettim ve çok kötü günler yaşadım. Torunuma ben bakmak durumunda kaldım. 2017 yılında ise eşim vefat etti. Bütün bunların yanı sıra başıma gelen birtakım olaylar beni daha çok yıprattı. Yemek yemek, su içmek, giyinmek gibi günlük ihtiyaçlarım titremelerimin artmasıyla beraber çok zor bir hal almaya başlamıştı. Örneğin yemek yaparken yemeğe tuz atacağım zaman yarısı içine yarısı dışına gidiyordu. Tepsiyle bardak götüreceğim zaman ellerim şangır şungur sallanıyordu. Sağlıklı bir insan için çok küçük olan bir eylemi dahi yapamadığım için çok üzülüyordum ve hep imrenerek bakıp ‘keşke ben de böyle olabilseydim’ diye içimden geçiriyordum. Çünkü bu kadar basit işler bile benim için ulaşılmaz şeylerdi. Doktoruma ulaştım ve aynı gün içinde muayeneye oldum, esansiyel tremor hastası olduğumu öğrendim. Beyin pili tedavisini önerdi. O zamana kadar beyin pilini hiç duymamıştım. Hemen ameliyat olacağımı ve bu titremelerden kurtulacağımı düşünürken diğer hastalıklarımın tedavisinin tamamlanmasıyla birlikte tam bir ay ameliyata hazırlandım. En çok seçimlerde rahatlıkla oy kullanmak istiyordum. Çok şükür seçime de yetiştim, oyumu da kullandım. Ameliyat sonrası adeta kendimi yeniden dünyaya gelmiş gibi hissettim, böyle olabileceğimi hayal bile edemiyordum.”

‘Parkinsondan farklı’

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh ise şunları kaydetti:

“Hastamız, 20 seneyi geçen ellerinde titreme yakınması olan bir hastamızdı. Bu uzun yıllar içerisinde titremenin aslında tam tanısını ve ne olduğunu da çok iyi öğrenebilmiş değildi. Aradan geçen 20 yıllık sürenin içerisinde de titremesini durdurmaya yönelik kullanılmış olan ilaçların hemen hemen tamamına maalesef ki iyi cevap verememiş bir hastaydı. Kendisini gördüğümüzde bizim pozisyonel ya da Esansiyel Tremor dediğimiz yani kişi ellerini havaya kaldırınca bir eylem, bir işlem yaparken ortaya çıkan titreme yakınması vardı. ‘Beyin pili’ ameliyatı uyguladık. Ameliyat sonrası ellerini rahat bir şekilde kullanabiliyor ve günlük yaşantısına devam edebiliyor.”

Esansiyel tremor nedir?

Nedeni bilinmeyen titremeler olarak bilinen esansiyel tremor, sıklıkla ellerde ve baş-boyun bölgesinde görülen hareket bozukluğu olarak tanımlanır. Titreme, eller öne doğru uzatıldığında daha belirgin bir şekilde ortaya çıkabilir. Genç yaşlarda görülebilen esansiyel tremor, yaş ilerledikçe vücudun diğer bölgelerinde, bacaklar, gövde ve ses tellerini de etkilemeye başlayabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler