Dondurma yerken dişiniz ağrıyorsa...

Aşırı soğuk gıdalar, diş minesini çatlatabilir. Dişlerde çürük, kırık varsa hassasiyet artabilir ve ağrı daha çok hissedilebilir.

Yayınlanma: 13.08.2019 - 22:52
Abone Ol google-news

Özellikle sıcak havalarda sıklıkla tüketilen aşırı soğuk içecekler ve dondurma benzeri gıdalar, diş minelerinde çatlaklara yol açabiliyor. Dişlerde çürük, kırık gibi problemler varsa bu hassasiyet daha da artabiliyor. Ortodonti Uzmanı Dr. Cihan Çapan, “Aşırı soğuk yiyecek ve içecekler eğer dikkatli tüketilmezse dişlerde ağrıya sebep olacaktır. Yaz aylarında genel sağlık için daha fazla su tüketilmesi gerekir. Su vücut için olduğu kadar dişler içinde oldukça faydalıdır. Ara öğünlerde diş dostu olan, elma, kuruyemiş, peynir gibi gıdalar tüketilebilir. Çikolata, dondurma, meyve suyu gibi şekerli ve asitli gıdalar tüketildikten sonra mutlaka ağız bakımı sağlanmalıdır” dedi.

‘Daha fazla su için’
Çapan ile diş sağlığı hakkında merak edilenleri konuştuk.
Sıcak havalarda sıklıkla tüketilen aşırı soğuk içeceklerin ve dondurma benzeri gıdaların diş minelerinde çatlaklara neden olduğunu anlatan Çapan, “Dişlerde çürük, kırık gibi problemler varsa bu hassasiyet artabilir. Aşırı soğuk yiyecek ve içecekler eğer dikkatli tüketilmezse dişlerde ağrıya sebep olacaktır. Su vücut için olduğu kadar dişler içinde oldukça faydalıdır” dedi.
Sağlıklı ve huzurlu bir tatil için öncesinde mutlaka bir diş hekimine gidilmesi önerisinde bulunan Cihan Çapan, “Ağız kokusu ve dişeti kanamaları varsa, önlemek için diş taşı temizliği yaptırılmalı ve mevcut çürükler muhakkak kontrol edilmelidir. Ayrıca sorun yaratabilecek potansiyel yirmi yaş dişlerin kontrolleri sağlanmalıdır” diye konuştu.

Asit, dişleri  lekelendirir
Tatil boyunca aşırı tatlı ve asitli içecekler yoğun kahve ve çay tüketimi dişlerin lekelenmesine neden olduğunu kaydeden Çapan, şöyle devam etti:
“Bu nedenle mutlaka dişler için temizleme ve beyazlatma uygulamaları yapılmalıdır. Ayrıca uçakta yaşanan basınç değişikliği, ağızdaki derin çürüklerin şiddetlenmesine neden olmaktadır. Tatil dönüşünün sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde tamamlanması için ağız sağlığına önem verilmesi gerekmektedir. Ayrıca tatil dönemleri, ön diş kırıklarına çok sık rastladığımız bir dönemdir. Bu yüzden yoğun aktivite içeren bu zaman diliminde oluşabilecek diş kırıklarına karşı travmalardan kaçınmalıyız. Sıcak havalar var olan diş enfeksiyonlarını daha da artmasına neden olur. Bu yüzden dişlerde meydana gelen enfeksiyonlar mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi sonrası, enfeksiyon gelişmesi durumunda antibiyotik tedavisinin yanı sıra soğuk kompres ağrıyı azaltmakta etkili bir yöntemdir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler