Anneler-babalar dikkat! Süt sağlıklı mı zararlı mı? Uzmanlar değerlendirdi

Hayatımızda günlük olarak tükettiğimiz en önemli besinlerden biri süt. Ancak son zamanlarda çocukların süt tüketmesiyle ilgili kafaları karıştıran bir soru gündemde. Süt yararlı mı, zararlı mı? Biz de sütün yararları ve zararlı etkilerini beslenme uzmanı ve çocuk hastalıkları uzmanı doktorlara sorduk.

Yayınlanma: 13.12.2019 - 14:24
Anneler-babalar dikkat! Süt sağlıklı mı zararlı mı? Uzmanlar değerlendirdi
Abone Ol google-news

Süt ve süt ürünleri sağlıklı beslenmenin 5 temel besin grubundan bir tanesi olarak gösteriliyor. Çocukluğumuzdan beri yararlı olarak öğretilen kalsiyum ve protein açısından çok güçlü bir kaynağa sahip olan süt, bazen alerjik etkilere ve sindirim sorunlarına neden olabiliyor.

Cumhuriyet’e konuşan Beslenme Uzmanı Şengül Üre, "Çocuk veya yetişkinlerde sütün içerisindeki karbonhidrat olan laktozu sindirememe durumu söz konusu ise (eğer tespit edilmiş laktaz enzim yetersizliği veya yokluğu söz konusu ise ) laktozsuz süt tercih edilebilir. Süt tüketiminde ortaya çeşitli semptomlar çıkıyorsa bireysel farkındalık dışında doktor muayenesi ve yapılan çeşitli tetkiklerle tanısı konarak diğer süt ürünleri ve çeşitleri, sağlıklı yeterli ve dengeli beslenmek adına kullanılabilir. İnek sütü proteini alerjisi varsa başka alternetifler doktor ve diyetisyen tavsiyesi ile değerlendirilebilir" dedi.

“HER 100 AİLEDEN 25’İ SÜTÜ RAHAT İÇEMİYOR”

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan ise "Süt içtikten sonra herhangi bir alerji veya intolerans durumu yoksa çocuklar için en sağlıklısı laktozlu tam süttür. Ancak ülkemizde her 100 aileden 25’inde sütü rahat içemediğini, 22’sinde süt içtikten sonra gaz, karın ağrısı, şişkinlik gibi rahatsızlık yaşadığı bilinmektedir" deyip ekledi: "Sütteki laktozu parçalayan laktaz enziminin salınımının azalması bu hassasiyetin daha sık görülmesinde etkili olmaktadır. Bu durumda laktozsuz süt tüketimi daha uygun olur. Keçi sütünün inek sütüne üstünlüğü yoktur. İnek sütü alerjisi olduğunda, keçi sütüne de yüzde 85 oranlarında çapraz reaksiyon mevcut olabilir"..


“İNEK SÜTÜ KEMİKLERİ KUVVETLENDİRMEZ, TAM AKSİNE KEMİK ERİMESİNE YOL AÇAR”

İnek sütü için kalsiyum kaynağı, kemikleri kuvvetlendirdiği, çocukların boyunu uzattığı, kansızlığı önlediği, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, zekayı artırdığı yönündeki söylemlerin yanlış yorumlar olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özer Pala da, bilinenin tam tersine inek sütündeki kalsiyum etkin olmadığını savunuyor. Pala, "Süt, bağırsaklardan yeterince emilemez. İnek sütü kemikleri kuvvetlendirmez, tam aksine kemik erimesine yol açar. İnek sütü çinko eksikliğine yol açtığından büyüme hormonu var olsa da etkili olamaz büyüme geri kalır. Demirin emilimini azalttığından kansızlık gelişir, zekayı artırmaz tam aksine çocuklarda hiperaktiflik, dikkat eksikliği, huysuzluk, arkadaşlar arasında geçimsizliğe yol açar. Karaciğer yağlanması, böbrek taşının hazırlayıcısıdır. Erişkinlerde laktoza entolerans sindirim bozuklukları, gaza bağlı karın şişkinliği, karın ağrıları, yumuşak gaita çıkışı nedenidir. (Norveç'te yüzde 16 olan tolerans bozukluğu Türkiye’de yüzde 70-90). İnek sütü erişkinlerde karaciğer, böbrek bozuklukları yanında, damar sertliği kalp damar hastalıklarına zemin hazırlar. Menopoz dönemindeki kadınlarda erkeklere göre daha fazla kalça kırıklarından sorumlu tutulmakta" dedi. 

Pala, fazla kullanılan inek sütü proteinlerinin multiplskleroz, Alzheimer gibi hastalıklara zemin hazırlıyabileceği konusunda yorumlar olduğunu dile getirip, süt ürünleri, temiz sütlerden ( mikropsuz, antibiyotiksiz ) yapılmak kaydıyla yağı yüzde 35'i geçmiyen peynirler, yağı yüzde 3.5'u geçmeyen yoğurtlar, aşırı olmamak kaydıyla kullanılmaları yararlıdır. Günümüzde keçi, merkep sütleri anne sütü yerine kullanılabileceği gibi, yağı azaltılmış koyun ve manda sütleri de büyük çocuklar ve erişkinlerde kullanılabileceğini belirtti.

Haber: Nagihan YILKIN










Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler