Ofis egzersizleri iş yorgunluğu ve ağrıları önlüyor

Ofiste günün büyük bölümünü oturarak geçirenlerin karşı karşıya kaldığı kilo alımı, sırt, boyun, el bileği ağrıları ve kaslardaki zayıflamayı önlemek için gün içinde kısa molalar vermek ve düzenli egzersiz yapmak gerekiyor.

Yayınlanma: 05.01.2015 - 11:31
Abone Ol google-news

Memorial Ankara Hastanesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Hakan Özsoy, kolay uygulanabilecek ofis egzersizleri hakkındaki açıklamalarına yer verildi.

Ofis içerisinde yapılabilecek pek çok egzersiz yöntemi bulunduğunu belirten Doç. Dr. Özsoy, "Bunlar yapılan işe ve çalışılan ortama göre uyarlanabilir. Ofis içi egzersizlerdeki hedef, basit ve kolay hatırlanabilir temel bazı hareketleri yaparak, kan dolaşımını hızlandırmak ve yağ yakan enzimlerin aktifliğini artırmaktır" ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Hakan Özsoy, ofiste kolaylıkla uygulanabilecek temel ofis egzersizlerinden bazılarını şu şekilde sıraladı:

-Sandalyenizde otururken yukarıda bir cisme ulaşmaya çalışır gibi el bilek, dirsek ve omuzlarınız düz bir çizgi oluşturacak şekilde kollarınızı gerin, beş saniye kadar gerili tutun ve bırakın.

-Ellerinizi koltuğun arkasına birleştirin ve omuzlarınızı ve sırtınızı geriye doğru gerin.

-Omuzlarınızla öne ve geriye dairesel hareketler yapın. Beş saniye süresince gerili tutun ve bırakın.

-Ellerinizle ayaklarınıza değecek şekilde öne doğru eğilin.

-Masanızın üzerinde küçük ağırlıklar bulundurun. Bu bir küçük su şişesi de olabilir. Bir şey düşünürken ya da telefonla konuşurken diğer kolunuzla yana ve öne doğru ağırlık kaldırma egzersizleri yapın.

-Otururken ayak bileklerinizi sürekli yukarı çekin ve aşağı itin.

-Sandalyenizden biraz ayağa kalkın, 5 saniye bekleyin ve tekrar oturun.

-Ayağa kalkınca hafifçe çömelip yukarı doğru kollarınızı da uzatarak zıplayın.

 

'Egzersizleri düzenli yapmak önemli'

Bu egzersizlerden her birinin 5 tekrarlı setler halinde yapılmasının, vücuttaki ağrıyı ve yorgunluğu azaltarak, fiziksel ve ruhsal olarak daha iyi hissedilmesini sağladığını kaydeden Doç. Dr. Özsoy, ofiste daha sağlıklı bir çalışma ortamı yaratabilmek için dikkat edilmesi gerekenler hakkında da şu bilgileri verdi:

- Bilgisayar ekranı yüzün tam karşınızda olacak şekilde ayarlanmalıdır. Bilgisayar kullanırken sürekli sağa ya da sola dönmek kronik boyun ve sırt ağrısına neden olabilir.

- Bilgisayarda yazı yazarken ve fare kullanırken bileğin düz olmasına dikkat edilmelidir,

- Boyun olabildiğince öne eğilmeden yani düz tutulmalıdır. Bilgisayar ekranı çok aşağıda ya da yukarıda olmamalıdır.

-Otururken sırtınızı yaslanmalı ve dik durulmalıdır. Bunun için sandalye yüksekliği iyi ayarlanmalıdır.

 

'Yürümek için fırsat yaratın'

Yürümenin temel egzersiz olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Özsoy, iş yerinde yürümek için fırsat yaratılması, ofiste asansör kullanmak yerine merdivenlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Öğle arasında en az 15 dakika ofis dışında yürümenin de faydalı olacağına işaret eden Özsoy, yürümenin hem enerji yakımını sağlayacağını hem de vücuttaki kan dolaşımını düzenleyeceğini dile getirdi.

Tüm bunlara rağmen sırt, boyun ve el bileği ağrılarından şikayet ediliyorsa mutlaka uzman yardımı alınması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Özsoy, "Hastalığın durumuna göre ilaç tedavisi, fizik tedavi ya da cerrahi seçenekler uygulanmakta böylelikle şikayetlerin öne geçilmektedir" değerlendirmesini yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler