Bozuk genleri tedavi edecek ilaç geliyor

Zeneca adlı ilaç şirketi hastalıklara sebep olan genleri ortadan kaldırmaya yönelik bir ilaç için araştırma yapacak. Araştırma başarılı olursa, yeni ilaçla pek çok hastalığın önüne geçilebilecek.

Yayınlanma: 29.01.2015 - 15:41
Abone Ol google-news

İngiliz Astra Zeneca şirketi, hastalık genlerinin "ayıklanacağı" Crispr adlı bir teknikle geliştirilen ilaçlar üretecek.

Bu tekniğin, mevcut yöntemlerden daha ucuz, daha hızlı ve doğruluk payının daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Araştırma, dünyanın farklı bölgelerinden önde gelen dört akademik ve endüstriyel gen araştırmaları merkezi tarafından yürütülecek.

İngiliz Astra Zeneca şirketinin Başkan Yardımcısı Dr. Lorenz Mayr, bu programın diyabet, kalp hastalıkları ve birçok kanser türü için ilaç geliştirilmesi sürecini hızlandırmasını umduklarını söyledi.

'BİLİMİ DURDURAMAZSINIZ'

Mayr, "Bilimi durduramazsınız. Bu, biyoteknoloji alanında onlarca yıl sonra kaydedilen en büyük gelişmelerden biri" dedi.

İnsan Genom Projesi, insanların yaklaşık 24 bin geni olduğuna karar vermişti. Bu genler, vücutta her hücrede çift zincirli yapıda bulunuyor. Birçok ciddi hastalık insan vücudundaki genlerin bozulmasından kaynaklanıyor.

İnsan genom projesiyle 15 yıl önce insan DNA'sının diziliminin belirlenmesi, sonunda belli hastalıklardan sorumlu hatalı genlerin tespit edilip bunları tedavi edecek ilaçların geliştirilmesi umudunu doğurmuştu.

YENİ KUŞAKLAR KANSERİN NE OLDUĞUNU BİLE BİLMEYECEKTİ

Araştırmada kullanılacak teknik basit bir mantığa dayanıyor. İlaç şirketleri, hastanın DNA'sından hastalığa neden olan geni çıkarıp, bunları hastalığın tedavisine yönelik ilaç testlerinde kullanacak.

Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton, 10 yıl süren ve milyarlarca dolara mal olan İnsan Genom Projesi'nin tamamlanmasını ilan ettiği konuşmasında yeni kuşakların kanserin ne olduğunu bilmeyeceği umudunu dile getirmişti. (BBC Türkçe)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler