Adalet Bakanlığı’na ‘yargı’ ayarı

Adalet Bakanlığı ATO’nun görevini engelledi, yargı bakanlğın işlemini iptal etti.

Yayınlanma: 24.12.2013 - 14:36
Abone Ol google-news

Mahkûm koğuşunun Ankara Tabip Odası (ATO) tarafından incelenmesine izin vermeyen Adalet Bakanlığı’na yargı “dur” dedi. Ankara 10. İdare Mahkemesi, ATO’nun bir hastanenin mahkûm koğuşunu incelemek üzere girişini reddederek, savunmasında güvenlik sorununu işaret eden Adalet Bakanlığı’na “Gerekli güvenlik önlemlerini almak idarenin görev ve sorumluluğunda” karşılığını verdi. Tüm tabip odalarına örnek olacak kararla, sağlık kurum ve kuruluşlarının kapılarının tabip odalarına açık olması gerektiği ve tabip odalarının ziyaretlerinin engellenemeyeceği hükme bağlandı.

ATO, yönetim kurulu ve insan hakları komisyonu üyesi hekimler Mayıs 2012’de Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi mahkûm koğuşunda incelemelerde bulunmak istemiş, Sağlık Bakanlığı başvuruya olumlu yanıt verirken, Adalet Bakanlığı başvuruyu reddederek, “güvenlik sakıncası”nı işaret etmişti. Olayın ardından ATO, Adalet Bakanlığı’na “kamu görevinin engellendiği” görüşüyle dava açmıştı. Dava dilekçesinde, sağlık kurumlarını ziyaret etmenin tabip odasının görev ve sorumluluk alanlarında olduğu belirtilmişti. 

‘Görev ve sorumlulukta kuşku yok’

ATO’nun görevini engellediği gerekçesiyle Adalet Bakanlığı’na açtığı davada adalet yerini buldu. Davaya bakan 10. İdare Mahkemesi, tabip odasının itirazını haklı bularak, işlemi iptal etti. Mahkemenin gerekçeli kararında, “Hekimlik mesleğinin uygulandığı özel ya da kamudaki sağlık kuruluşlarının ziyeret edilmesi suretiyle, buradaki tıbbi olanak, fiziki altyapının, teknik araç gerekçelerin, personel standartlarının, sunulan sağlık hizmetinin kapsam ve niteliğinin, hekimlerin çalışma koşullarının yerinde gözlemlenerek, verilecek sağlık hizmetinin kalitsenin ve standartının belirlenmesinin ve bu konudaki sorunlara çözüm bulunmasının tabip odalarının görev ve sorumluluğu olduğu hususunda herhangi bir kuşku bulunmamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

‘Güvenlik savunması’ olamaz

Mahkeme, Adalet Bakanlığı’nın güvenlik gerekçesiyle ziyarete izin verilmediği yönündeki savunmasını ise “Gerekli güvenlik önlemlerini almak, idarenin görev ve sorumluluğundadır” diyerek haksız buldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler