Çocuğun damarı 70'lik

Genetik hastalık sonucu kalp krizi geçiren çocuğun kolesterolü normalin 7 katı çıktı. By-pass olan çocuğun doktoru: Atardamarı 70’indeki hasta gibi.

Yayınlanma: 01.04.2015 - 00:22
Abone Ol google-news

Kocaeli’nde 14 yaşında by-pass ameliyatı olan ve hiperkolesterolemi (kolesterol yüksekliği) tanısı konulan 14 yaşındaki ortaokul öğrencisi Gülizar Hatice Koç’un atardamarının 70 yaşındaki hastalarınki gibi olduğu belirlendi.

 

Milyonda bir

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Omay, çocuğun anne, babası, ayrıca 7 ve 16 yaşındaki iki kardeşinde de aynı hastalığın olduğunu söyledi. Doç. Dr. Oğuz Omay, göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikâyetiyle özel hastaneye başvuran 14 yaşındaki Hatice Koç’un, anjiyonun ardından kendilerine yönlendirildiğini belirterek, “Kalpten çıkan ve vücuda kan getiren büyük atardamarda yüksek oranda yağ biriktiğini gördük. 70 yaşında hastalarda bulunan atardamar gördük. Hastalığın adı ailesel geçişli hiperkolesterolomi sendromu. Bu, milyonda bir görülen bir hastalık ve genetik” dedi.

KOÜ Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Babaoğlu da, “Bu çocuk, kalp kriziyle gelmişti ve acil koşullarda koroner by-pass cerrahisini başarıyla geçirdi. Genel durumu iyi, sıkıntısı yok. Genetik defekt nedeniyle kolesterol temizlenemiyor vücuttan. Özellikle kötü kolesterol birikiyor ve 100 civarında olması gerekirken, bu çocukta 600-700 civarlarındaydı. Bu da hem koroner damarlara hem ana atardamarlarda, arterlerde birikerek darlıklara yol açıyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler