Obezite cerrahisini SGK ödemeli

Op. Dr. Fakı Akın, "Obezite ameliyatları SGK ödemesine alınmalı çünkü aşırı kilolu insanlarda yan hastalıklar gelişiyor ve bunun devlete olan maliyeti çok daha yüksek” dedi.

Yayınlanma: 13.04.2015 - 10:29
Abone Ol google-news

Belçika’da yaşayan Gökhan Çekiç, henüz 22 yaşında ve 148 kilodan 88 kiloya düşmüş bir genç. Kilo verdikten sonra kendini daha iyi hissettiğini söylüyor. “60 kilogram verdim. Kiloluyken evden dışarı bile çıkmak istemezdim, kimseyle konuşmazdım, içime kapanık biriydim. Kilo verdikten sonra özgüvenim arttı, hatta kız arkadaşım da oldu” diyen Gökhan, aslında gastrik by-pass (mide ‘by-pass’ı) olarak bilinen obezite cerrahisi ameliyatı olmuş ve bu sayede kilo vermiş. Şimdilerde fit görüntüsü ile dikkat çeken Gökhan, “Artık daha rahat nefes alıyorum, spor yapıyorum ve mutluyum. Sağlığım daha iyi” diyor. Gökhan’ın doktoru Op. Fakı Akın’sa doğru hastaya doğru obezite cerrahisinin yapılması halinde fayda olacağını belirtiyor ve ekliyor: “Obezite cerrahisi estetik değil, sağlık açısından yapılan bir ameliyattır.”

 

Ömrü uzatıyor

Belçika’da doğup büyüyen ve obezite cerrahisi alanında başarılı operasyonlara imza atmış olan metabolik cerrahi uzmanı Op. Dr. Fakı Akın, 1 yıl kadar önce Türkiye’ye döndü. Bugüne kadar 4 bin 200 ameliyata giren Akın, özellikle bu ameliyatı yaptırmayı düşünenlere önemli uyarılarda bulundu. “Doktorun deneyimi çok önemli. Ameliyatı olacakların, tek tip ameliyat sunan yerleri değil de birkaç ameliyat tercihi sunan yere gitmesinde önem var çünkü her hastaya yapılacak ameliyat farklıdır” diyen Akın, şöyle devam ediyor: “Türkiye’de tüp mide ameliyatı en çok yapılan ameliyat. Oysa kişi değerlendirilerek hangi ameliyat türünün yapılacağına karar verilmeli. Tüp mide ameliyatında midenin büyük kısmı kesilip atılıyor; ama bypass ameliyatında midenin üst kısmı zımba ile küçültülüyor ve küçültülen kısım ince barsağa bağlanıyor, geri dönüşümü de mümkün. Bu ameliyatların dışında Duodenal Switch ameliyatı ve mide kelepçe ameliyatları da var. Bu ameliyatlar SGK ödemesine alınmalı çünkü aşırı kilolu insanlarda yan hastalıklar gelişiyor ve bunun devlete olan maliyeti çok daha yüksek.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler