3 santimlik delikten akciğer ameliyatı

Akciğer operasyonlarında kaburgalar kesilerek yapılan açık ameliyatın yerini tek bir delikten kamerayla girilerek yapılan torakoskopi aldı.

Yayınlanma: 30.07.2015 - 06:52
Abone Ol google-news

Cuma operasyon, cumartesi oyun

İstanbul’da yaşayan ve doğumsal akciğer sorunu ile dünyaya gelen 27 aylık Ahmet bebeğin annesi Hacer Yılmaz da şunları söyledi: “Doğumdan sonra birkaç doktora götürdüm, büyüdükten sonra ameliyat olsun dediler. Araştırmalar sonucu Semih hocayı buldum. Geçen yıl haziran ayında 15 aylıkken ameliyat tek delikten kapalı ameliyat oldu. Çok korkmuştum, bebeğim çok küçüktü. Ameliyat 2 saat sürdü. Cuma ameliyat olmuştu, cumartesi ortalıkta dolanmaya başladı. 6 ay sonra kontrole gittik, şu an iyi.”

Akciğer kanserleri başta olmak üzere akciğer kisti, akciğer zar iltihabı gibi birçok ameliyat, göğsün yan tarafındaki boşluktan açılan 2 veya 4 cm’lik tek delikle, kapalı yöntemle ameliyat edilebiliyor. Ucunda kamera bulunan bir sistem ile yapılan “Tek Port Torakoskopik (tek delikten girilerek yapılan kapalı göğüs cerrahisi)” ameliyatı Türkiye’de birkaç yerde yapılabiliyor.

15 aylık bebeğe yapıldı

2013’ten beri Türkiye’de 420 torakoskopik yöntemle ameliyata imza atan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Semih Halezeroğlu 1 yıl önce, 15 aylık bir çocuğa söz konusu yöntem ile “Lobektomi (akciğer lobunun cerrahi olarak çıkarılması)” operasyonu yaptıklarını, böylelikle yöntemin çocuklarda başarıyla kullanıldığı ilk operasyon olarak bilimsel literatüre girdiğini anımsattı.

Bir dönem Avrupa Göğüs Cerrahları Derneği’nin başkanlığını yapan ilk türk hekim unvanını alan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Semih Halezeroğlu ile Tek Port Torakoskopi yöntemi hakkında konuştuk.

- Tek Port Torakoskopi nedir?

Tek port ameliyatlarında, hasta uyuduktan sonra kaburgalar arasından 2 ya da 4 cm’lik bir delik açılarak, 10 mm’lik bir kamera göğüs boşluğu içerisine iletilir. Alınan görüntüler ekrana yansıtılır. Kaburgaları açmadan, ekrana bakarak akciğer hastalıklarının yüzde 90’ını bu yöntemle ameliyat ederiz.

Kapalı yöntem ile yapılan ameliyatları üçe ayırmak mümkün “Birincisi Da Vinci” denilen robot ile yapılan ameliyatlar. Da Vinci’de 3 delik ve 1 kesi açılır. Buradan ameliyat gerçekleştirilir. Bu yöntemde pahalıdır. Bir diğeri ise 3 kesiden girilerek yapılan standart “Torakoskopi” ameliyatıdır. Günümüzde akciğer ameliyatlarında en ileri yöntem olarak bilinen tek port ameliyatları dünyadaki akciğer ameliyatlarının geldiği son noktadır.

- Açık göğüs ameliyatına ne gibi üstünlüğü bulunuyor?

Açık ameliyatlarda göğüs kemiği veya kaburgalar arası kesilir. Genellikle en az 20 cm’lik bir kesi olur. Hastanedeki kalışları uzar. Hastanın toparlanması yaklaşık 1 ayı bulur. Akciğer ameliyatlarının dünyada ve ülkemizde yüzde 80’den fazlası açık yöntem ile yapılıyor. Tek port Torakoskopi denilen kapalı yöntem ameliyatlarında ise küçük bir delik açıldığı için insan dokusuna çok daha az zarar verir, hastanın ameliyat sonrası konforu daha belirgin olur, hasta 2-3 günde taburcu olur. Ameliyat sonrası ağrı son derece az olur.

- Hangi hastalıklarda uygulanır?

Akciğer kanseri hastalarının yaklaşık beşte birinde kanser 1. veya 2. evrede olur ve ameliyat ilk tedavi yöntemi olarak önerilir. Diğer ileri evredeki hastalarda ise kemoterapi ve radyoterapi uygulanır. Bunun dışında akciğerin iyi huylu tümörleri, mediasten tümörleri (kalp ve göğüs arasında kalan bölüm), metastaz ameliyatları, pnömotoraks (Akciğer Patlaması), Plörektomi (akciğer zarı operasyonu), akciğerlerdeki nodüllerin alınmasında bu tekniği kullanılabiliyoruz.

Ameliyattan sonra tavla oynadık

İletişimci ve eski gazeteci Atacan Tırnova, her yıl yaptırdığı check-up’larının ardından akciğerinde 1,5 cm’lik bir kitlenin tespit edildiğini ve bunun ardından ameliyata alındığını söyledi. Tırnova, yaşadıklarını şöyle özetledi: “Sabah 8.30 gibi ameliyata girdim. Gözümü açtığımda 10.00 sıralarıydı. Ameliyattan sonra hemen ayağa kalktım. Babamla hastane odasında aynı gün tavla da oynadım. Ufak tefek olağan ameliyat sonrası ağrı sızılarla ilk gece geçti. Yaklaşık 2 hafta diren yerinin sızlaması haricinde bir sorun yaşamadım. Şu an çok iyiyim.”

İkinci gün ayağa kalktım

Tekstil işi ile uğraşan 57 yaşındaki Oğuz Çavuşoğlu da check-up sırasında, akciğerinde tümör tespit edilen ve ameliyata alınan hastalardan biri. Çavuşoğlu, “Tek port ile kapalı yöntem ile akciğerimdeki tümör ve bir lob alındı. Kanserin birinci evrede olduğu söylendi. Ameliyat 4 saat kadar sürdü, ikinci gün ayağa kalktım. Şimdi gayet iyiyim, her gün yarım saat, 45 dakika spor yapıyorum” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon