Doktorlar rapor alıyor, hasta evden çıkmıyor

Doğu ve Güneydoğu’daki gerginlik sağlık çalışanlarını ve hastayı da etkiledi. Halk, gözaltına alınma korkusuyla hastaneye gidemiyor, doktor da hasta da tedirgin.

Yayınlanma: 13.08.2015 - 23:31
Abone Ol google-news

Çatışmalı bölgelerde sağlıkçıların gerilimli ortamdan uzaklaşmak için rapor aldığı, pek çoğunun da istifa etmeyi düşündüğü ortaya çıktı. Cizre, Silopi ve Nusaybin’de incelemelerde bulunan TTB heyetinden Şeyhmus Gökalp, “Ortamdan hem sağlık çalışanları hem de sağlık hizmeti olumsuz etkileniyor. Sağlıkçılar korkuyor. Doktorlar istifayı düşünüyor” diye konuştu.

Kamuoyuna ambulansların, hastanelerin taranma haberleri yansırken, bölgede hizmet veren sağlıkçılar da bu gerilim ortamında işini yapıyor. Bu iddiaları yerinde duymak ve görmek için TTB, SES, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Türkiye Psikiyatr Derneği ile bölge tabip odaları adına iki heyet incelemelerde bulundu. Bir heyet Van ve Tatvan’a giderken, diğer heyet de Nusaybin, Cizre ve Silopi’de görüşmeler yaptı.

İkinci heyetin içinde bulunan TTB Merkez Konsey Üyesi Şeyhmus Gökalp, iddiaların doğruluğunu teyit etme gereksinimi duyduklarını için inceleme yaptıklarını kaydetti. Cizre’de kaymakam ve devlet hastanesinin başhekimi ile görüştüklerini söyleyen Gökalp, “20 Temmuz’dan sonraki olaylarda hastanelerde güvenlik güçleri tarafından bazı sorunlar yaşanmış. Acil servisin önünde havaya ateş edilmiş, sağlık çalışanları yüzükoyun yere yatmak zorunda kalmış” dedi.

 

Rapor alıyorlar

Hastanelerde bulunmaması gereken Emniyet araçlarının acil servisin önünde durduğuna dikkat çeken Gökalp, Cizre kaymakamına durumu ilettiklerini ancak tedbir amacıyla bunun gerekli olduğunu söylediğini belirtti. Özellikle Nusaybin ve Cizre’de sağlıkçıların gerilimden fazlasıyla etkilendiğini dile getiren Gökalp, “Sağlıkçıların pek çoğunda istifa düşüncesi gelişmiş. Silahlar, çatışmalar sağlıkçıları korkutuyor. Aralarında bu ortamdan uzaklaşabilmek için rapor alanlar var” dedi. Cizre Devlet Hastanesi’nde başhekimin aktardığına göre ambulans tarama olayının gerçekleşmediğini vurgulayan Gökalp, “Gerilim ve çatışma ortamı sağlık ortamını etkiliyor. Hem hasta hem de doktor tedirgin” uyarısında bulundu.

 

Kimlik sorgusu

İnsanların gözaltına alınma korkusu nedeniyle hastanelere gelemediğini, evde kendi imkânlarıyla tedavi olduğunu söyleyen Gökalp, “Bu nedenle yaralı sayısına ilişikin net bilgi yok. İnsanlar sağlık hakkından mahrum kalıyor dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler