Yumurta Dondurma İşlemi Nedir? Kimlere Uygulanır?

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu yumurta dondurma hakkında bilgi verdi.

Yayınlanma: 30.10.2015 - 16:05
Abone Ol google-news

Yumurta dondurma uygulaması anne adayının yumurtalıklarından toplanmış olan olgun yumurtaların ileride kullanılması amacıyla muhafaza edilmesidir. Kadınlar her adet döneminde bir defa yumurtlarlar. Yumurta dondurma işleminde ise daha fazla yumurta elde etmek amacıyla hormon tedavisi uygulanır. Bu sayede daha fazla sayıda yumurta elde edilebilir. İlaç kullanımından sonra yeterli olgunluğa ulaşan yumurtalar özel yöntemlerle dondurulur. Daha sonra ise ultrasonografi ve OPU iğnesi ile toplanır. Toplanan yumurtalar kimyasal solüsyoslan ile belirli süre saklanır ve daha sonra -196 derecedeki sıvı azotu içeren tanklarda uzun süre muhafaza edilir.

Yumurtalar vitrifikasyon adı verilen bir yöntemle dondurulur. Bu işlem oldukça titizlik ve deneyim isteyen bir uygulamalıdır. Vitrifikasyon ile dondurulan yumurtalar çözüldüğünde yumurta başına %90- 100 canlılık oranları elde edilmektedir. Çözülen her bir yumurta başına canlık oranlarındaki %5-10 düşme ihtimali yumurta dondurma işleminin en önemli risklerinden biridir. Yüzde yüz canlı olarak çözülen yumurtalara daha sonra eşlerden elde edilen sperm hücreleriyle mikroenjeksiyon (ICSI/IMSI) işlemi gerçekleştirilir ve elde edilen embriyolar laboratuvarda özel kültür sistemlerinde belirli süre büyütüldükten sonra kadının rahmine transfer edilir.

Yumurta dondurma işlemi kimlere uygulanır?
•        Kanser tedavisi görecek olan kadınlara (kanser tedavileri yumurtalık rezervlerini olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple kemoterapi ve radyoterapi öncesi yumurta dondurma işlemi uygulanabilir ve kanser tedavisinden sonra kadının anne olma şansı muhafaza edilir.)
•        Erken menopoz riski olan kadınlara,
•        Yaşı ilerleyen kadınlara,
•        Yumurtalık rezevleri az olan kadınlara,
•        Yumurtalık rezervlerini olumsuz etkileyebilecek ameliyatlar geçirecek olan kadınlara, uygulanmaktadır. Bknz: http://www.tupbebekailesi.com/yumurta-dondurma-islemi-nedir-kimlere-uygulanir

Yumurta dondurma işlemi ne zaman yapılır?
Yumurta dondurma uygulaması, yumurtalıklarda yumurta üretimi olması koşulu ile her yaşta yapılabilir. Teknolojik gelişmelerle yardımı ile yumurta dondurma uygulaması devamlı olarak geliştirilip uygulanmaktadır.

Başarı oranları nedir?
Son bilimsel çalışmaların doğrultusunda, vitrfikasyon yöntemi ile dondurulan yumurtalardan çözme ardından elde edilen embriyoların anne adayının rahmine transferi ile klasik tüp bebek denemesinde elde edilen hamilelik oranlarına yakın hamilelik oranlarının elde edildiği anlaşılmıştır. Yumurta dondurma işlemi Sağlık Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliğinde belirtilen tıbbı zorunluluk hallerinde vitrifikasyon yöntemiyle başarılı şekilde dondurulup saklanmakta, istenildiği zaman başarılı şekilde çözülüp Tüp Bebek tedavinizde kullanılmaktadır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler