Yeni doğan kuvözlerine dikkat

Yeni doğan kuvözlerinde yapılan ölçümlerde lösemiye neden olan eşik değer üzerinde manyetik alan değeri saptandığı açıklandı.

Yayınlanma: 16.11.2015 - 20:08
Abone Ol google-news

Prof. Dr. Nesrin Seyhan, Gazi Üniversitesi’nde yeni doğan kuvözlerinde yaptıkları ölçümlerde lösemiye neden olan eşik değerin üzerinde manyetik alan değeri saptadıklarını belirterek “Manyetik alanlara maruz kalan çocuklarda ilerleyen dönemlerde lösemi görülme olasılığı, diğer çocuklara göre 1.5- 2 kat artıyor. AB ülkelerinde kuvözler değişti, bizde yüksek manyetik alana sahip bu kuvözlerin değişmesi konusunda kıpırtı görmedim” diye konuştu.

EMO Mersin Şubesi, Mersin Tabip Odası, Mersin Barosu ve Yenişehir Belediyesi tarafından düzenlenen Elektromanyetik Alanlar ve Etkileri Sempozyumu kapsamında gerçekleştirilen panelde “Elektromanyetik Alanların Çevre ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri” tartışıldı. Panelde; cep telefonları, baz istasyonları, yüksek gerilim hatları ve trafoların yanı sıra bebeklerin konulduğu kuvözlerden solaryuma ve mikrodalga fırınlara varıncaya kadar günlük yaşam içerisinde elektromanyetik alanların yarattığı sağlık riskleri ve korunmak için alınacak önlemler masaya yatırıldı.

Seyhan, solaryum cihazlarının ultraviyole radyasyon açısından 2009’a kadar “muhtemel kanserojen” sınıflamasında kabul edilirken, 2009’dan sonra “Grup 1 kanser yapıcı” sınıflamasına girdiğini belirtti. Seyhan, cep telefonlarının elektromanyetik etkilerine daha az maruz kalmak için alınacak pratik önlemleri ise şöyle sıraladı: “Araçta trafik halindeyken cep telefonunuzu kullanmayın. Evde cep telefonu yerine kablolu telefonu kullanın, çocuklar ve yaşlılar gerekmedikçe cep telefonunu kullanmasın. Konuşmadığınız zamanlarda cep telefonunu kendinizden uzak mesafede tutun. Kullanmadığınız zamanlarda, akşam yatarken kablosuz internet ağının modemini kapatın.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler