Dirençli bakteriler sahnede

Antibiyotiğin bakterileri öldürmesini engelleyen gen mutasyonu Çin’de hayvanlarda ve 16 hastada görüldü. Bilim insanları: Bazı hastalıklar için hiçbir şey yapamayabiliriz.

Yayınlanma: 19.11.2015 - 22:22
Abone Ol google-news

Diğer tedavilerin işe yaramadığı durumlarda kullanılan güçlü antibiyotikler de artık işe yaramayabilir. Dünyanın en saygın bilim dergilerinden Lancet tıp dergisinde yayımlanan makalede son çare olarak başvurulan güçlü antibiyotiklerden biri olan Colistin’e dirençli bakterilerin Çin’de bazı domuz ve insanlarda görüldüğü belirtildi. Çinli bilim insanlarının keşfettiği, Colistin antibiyotiğinin bakterileri öldürmesini engelleyen MCR-1 adlı yeni gen mutasyonunun, yapılan çalışmadaki hayvanların beşte birinde ve 16 hastada görüldüğü ifade edildi. Direncin, koli basili ve ağır akciğer hastalığına neden olan ‘klebsiealla pneumoiae’ bakterisinin de aralarında bulunduğu bir dizi bakteri türüne yayıldığı da belirtildi. Uzmanlar direncin dünya geneline yayılabileceği ve tedavi edilemez enfeksiyonların kapıda olabileceği uyarısını yapıyor.

Çalışmada yer alan Cardiff Üniversitesi’nden Profesör Timothy Walsh BBC’ye yaptığı açıklamada “MRC-1 küresel düzeyde yayılırsa, ki bu artık olup olmama değil, ne zaman olacağı meselesi, ve gen kendisini kaçınılmaz bir şekilde diğer antibiyotiklere karşı dirençli genlerle birleştirirse büyük ihtimalle antibiyotik sonrası döneme geçeceğiz. Bazı hastalıklar için hiçbir şey yapamayabiliriz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler