Kanser hastalarından yeni uygulamaya tepki

Kanser hastalarından yeni uygulamaya tepki

Yayınlanma: 30.11.2015 - 12:59
Abone Ol google-news

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yarından itibaren yürürlüğe koyacağı kanser ilaçlarıyla ilgili yeni düzenlemeye hasta yakınları tepki gösterdi. Hastanelerde bulunmayan ilaçların eczaneden para ile alınacağı yeni uygulamanın kendilerini çok zor dürüme düşüreceğini belirten hasta yakınları, “Parası olmayan bu pahalı ilaçları nasıl alacak?” dedi.

SGK’nın yeni uygulamasına göre 1 Aralık tarihinden itibaren, yatılı ve günübirlik onkoloji hastalarına verilen ilaçları hizmet veren kurum karşılayacak. Bu hastaların reçeteleri eczanelerden almak istemesi halinde, ilaçların bedelini SGK karşılamayacak. Getirilen yeni düzenleme ise her yıl teşhis konulan 159 bin kanser hastasını hem ilaç temin edilmesinde, hem de SGK'nın ilaçları karşılamamasından dolayı mağduriyet oluşturacak. Yeni uygulamadan habersiz olan hasta yakınları duruma tepki gösterdi.

‘ESKİ DÖNEME GERİ DÖNÜYORUZ’

Kanser tedavisi gören annesini kemoterapiye getiren Adnan Yazgülü, “Annem kanser hastası. Daha önce basından televizyondan duymuştum. Tam anlamıyla içeriğini bilenmiyorum. Ama eczanelerden alınamayacak olursa hastanelerden ne kadar karşılanacak? Depolarında yeteri kadar olacak mı? Tam bir muamma. Onu bilmiyorum şu anda. Henüz nasıl olacağını bilmiyorum. Evvelden eczanelerden alabiliyorduk annemin ilaçlarını. Şu anda kendisi içeride kemoterapi görüyor. Bugüne kadar öyle bir şey aklıma gelmedi. İnşallah bizi ve bizim gibi binlerce hastayı mağdur etmezler. Eski dönem gibi olacak herhalde yine. Yine hastane eczanelerinde kuyruklara gireceğiz. Göreceğiz görmemiz lazım ama sonuç olarak tedirginiz, rahatsızlık verici bir durum. Zaten yaşlarını almış insanlar özellikle kanser hastalarına Sağlık Bakanlığı’nın neden bu uygulamayı yaptığının sebebini bilmiyorum. Hangi gerekçeyle bunu yaptılar pek hayırlı olacak gibi de durmuyor. İnşallah mağdur olmayız diyorum.” şeklinde konuştu.

Gülfiye Kopmazkaya da, “Hastanenin içine kurulan yerlerden ilacı alabilirsek çok iyi. Ama eczanelerden alamayışımız kötü, iyi bir şey değil. Hastanelerden bulabilecek miyiz istediğimizi? Bulamazsak etkiler tabi hastalarımızı. Bilemiyorum Allah yardımcımız olsun. Herhalde devlet buna bir çözüm bulur.” diye konuştu.

‘İNSANLARA YAZIK, PARASI OLMAYAN NASIL ALACAK?’

Yeni düzenlemeye tepki göstererek çok kızgın olduğunu belirten Gülseren Avcı ise, “Birş ey düşündüğüm yok, insanlara yazık günah. Olan var olmayan var. Olmayan nasıl alacak? İnsanlara yazık. İnsanlarımızın hiç değeri yok. Kızgınım şuanda. O kadar hasta birde ilacını alamayacak. Bakalım gücü var mı vatandaşın o ilacı alıp da karşılamaya. Çok kızgınım.” ifadelerini kullandı.

Kemoterapi sonrası hastaneden çıkış yapan bir hasta ise, “Yanlış bir şey. Emeklilerin maaşı zaten bin lira. Ben nasıl karşılayacağım o ilacı? Hükümet vermek zorunda.” dedi.

Babasına yeni kanser teşhisi konulan bir hasta yakını ise şöyle konuştu: “Henüz işin içine yeni girdiğimiz için, babama yeni teşhis konulduğu için çok bildiğim bir konu olmadığı için çok kolay olmayacak. Hiç okumadım bu yasayı ben yürürlüğe girdiğini de bilmiyordum ama çok kötü. Eczanelerden satın mı alıp getirecekmişiz bunu? Hastanede olursa o zaman SGK karşılıyor olacak. Ama evde bakım olursa o zaman devlet karşılamayacak. Bunun kabul edilebilir bir yanı yok. Hiç iç açıcı bir haber değil açıkçası benim adıma. Şu an çok şaşırdım. Umarım kanun geçmez, ya da bir şekilde Anayasa Mahkemesi’nden döner kabul edilmez diye ümit ediyorum.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon