Kanser ilaçlarında 'saklama' endişesi

Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, 1 Aralık itibariyle kanser hastalarının ilaçlarını eczaneler yerine tedavi gördükleri hastanelerden alacaklarına dikkat çekerek, "Kanser ilaçlarının büyük kısmı soğuk zincirde saklanmalı ama hastane ortamında binlerce ilaç nasıl saklanacak?" dedi.

Yayınlanma: 30.11.2015 - 13:32
Abone Ol google-news

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) değişiklik yaptığını belirten Oda Başkanı Ersun Özkan, artık kanser hastalarının ilaçlarını tedavi gördükleri sağlık kuruluşlarından alacağını hatırlattı. Bu uygulamanın bazı sorunlara yol açacağına savunan Özkan, "Zaten piyasada bulunmayan kanser ilaçlarından kaynaklı bir sorun yaşanıyor. 1 Aralık'ta başlayacak uygulamayla birlikte bu sorunun üzerine yeni sıkıntılar bizleri bekliyor. Artık birçok hastanemiz kanser ilaçlarını kendileri temin etmek zorunda kalacaklar" dedi.

'AÇIKLAMA YOK'

Özellikle üniversite hastanelerinin içinde bulundukları ekonomik sıkıntılar nedeniyle kanser ilaçlarını temin etmek de zorlanacağını bildiren Ersun Özkan, şunları kaydetti: "Üniversite hastanelerinde tedavi gören hastalar, ya bu ilacı bulamayacaklar ya da ilacı bulsalar dahi bu sefer üniversite hastaneleri bu ilaçların paraları kesileceği için yavaş yavaş bu hastaları kaybedecek. Yani hastalar başka sağlık kuruluşlarına gidecek. Eski SSK mantığı ile bu ilaçların hastanelerden karşılanması ciddi anlamda bu ilaçların saklanması ve korunmasıyla ilgili sıkıntıları beraberinde getirecek. Bu ilaçların büyük bir kısmı soğuk zincirde saklanmalı. Ama hastane ortamında yüzlerce binlerce ilacın nasıl saklanacağıyla ilgili henüz yeterli açıklama da yok. Bunları kontrol edecek mekanizmalar da bize göre sağlıklı işlemiyor."

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler