Kronik hale gelen ağrılar fıtık habercisi olabilir

Günlük hayatta yapılan bilinçsiz hareketler, masa başında yanlış oturuşlar, bilgisayar karşısında geçirilen uzun saatler bel sağlığını tehdit ediyor. Günümüzde yetişkinlerin yüzde 80’i, bel ağrısı çekiyor. Bel ağrısından şikayet eden hastaların bir bölümünde de bel fıtığı gelişiyor.

Yayınlanma: 01.12.2015 - 11:33
Abone Ol google-news

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Suat Boyacı, konservatif tedavi yöntemleri olarak belirtilen fizik tedavi, ilaç tedavisi, istirahat gibi tedavilerin uygulanmasına rağmen hastanın iyileşmediği durumlarda cerrahi tedavi uygulanabildiğini kaydetti. Açık ameliyatlar sonrasında özellikle iyileşme süresinin uzun olmasının hastaları tedirgin ettiğini belirten Dr. Boyacı, son yıllarda kullanılmaya başlayan endoskopik yani kapalı yöntemle yapılan bel fıtığı ameliyatlarının tercih edildiğini vurguladı.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Boyacı, endoskopik yöntemi şöyle anlattı: “Temel özelliği, normal dokulara zarar vermeden gerekli cerrahi işlemin yapılabilmesi. Hastada 1-2 santimlik bir cilt kesisi yapılıyor. Endoskop bu kesiden fıtıklaşmış bölgeye sokuluyor. Endoskop içinde girilen bölgeyi aydınlatan bir ışık kaynağı, görüntüyü kaydeden bir kamera ve içinden aletlerin geçmesini sağlayan bir kanal bulunuyor. Cerrah endoskobun içindeki kamera aracılığıyla ekrandan omuriliği, sinirleri ve fıtıklaşmış diski görerek fıtıklaşmış diski özel aletlerle çıkarıyor. Diskin tümü bozulmamışsa sadece fıtıklaşmış ve bozulmuş bölüm çıkartılıyor. Böylece kalan diskin fonksiyonlarının devam etmesi sağlanıyor. Endoskopik yöntemler beyin cerrahisinde de pek çok ameliyatta kullanılmaya başlandı. Bu ameliyatlardan bir tanesinin de bel fıtığı ameliyatları. Halk arasında kapalı bel fıtığı ameliyatları olarak bilinen endoskopik disk cerrahisi ameliyatı her yaş grubuna uygulanıyor.”

KRONİK HASTALIĞI OLANLARDA İYİLEŞME SÜRESİ ÖNEMLİ

Özellikle yaşlılık, diyabet ya da hipertansiyon gibi başka sorunları olan hastalarda ameliyat sonrası iyileşme süresinin çok kısa olmasının önemli olduğunu belirten Boyacı, “Endoskopik cerrahide girişime bağlı ek anatomik hasara yol açmaksızın fıtıklaşmış disk parçası alındığından hastaların hastanede kalma ve işe dönüş süreleri kısalıyor. Operasyon sonrasında kan kaybı, enfeksiyon ve ameliyat sahasında oluşabilecek kan birikimi gibi riskler de önlenebiliyor” şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler