Böbrek hastalarına kestane yemeyin uyarısı

BESLENME ve Diyet Uzmanı Esra Kula, potasyum, magnezyum gibi önemli minerallerle birlikte vitamin içeriği de zengin olan kestaneyi böbrek hastalarının yememesi istendi.

Yayınlanma: 20.01.2016 - 11:29
Abone Ol google-news

Kayseri'deki özel bir hastanede beslenme ve diyetü uzmanı Esra Kula, kestanenin enerji değeri oldukça yüksek yiyeceklerden biri, 100 gramının 3 dilim ekmeğe eş değer olduğunu söyledi. Kula, kilo fazlalığı olanları ve diyabet hastalarının kestane tüketirken dikkatli olmaları, yüksek potasyum içeriği nedeniyle böbrek hastalarının bundan uzak durması gerektiğini anlattı. Beslenme ve diyet uzmanı Esra

Kula kestanenin fayda  ve zararlarına ilişkin şöyle dedi:

* Stresin zararlı etkilerini azaltıyor: Yeşil salataların içine 100 gram haşlanmış kestane ilave edin. Yeşilliklerden gelen C vitamini kestaneden gelen potasyum ve nişasta ile birleşerek, stresin vücutta neden olduğu zararlı etkileri giderir ve zindelik verir. 100 gramı 1 orta boy Anamur muzundan daha fazla potasyum içerir.

* Tansiyonu düşürmeye yardımcı: Kestane içeriğinde bulunan potasyum tansiyon üzerinde de düşürücü etki sağlıyor ve kas yorgunluğunu gideriyor. 1 fincan hatmi çiçeği ile birlikte 1 avuç kestane yiyerek tansiyonunuzu düşürmeye yardımcı olabilirsiniz. Hatmi çiçeğinin idrar söktürücü özelliği bulunuyor ve kestane de potasyum içeriği sayesinde tansiyon düşürmeye veya dengelemeye yardımcı olabiliyor.

* Sağlıklı bir ara öğün alternatifi: Kestane sağlıklı içeriği ile tercih edebileceğiniz atıştırmalıklar arasında yer alıyor. Yağlı, şekerli, unlu atıştırmalıklar yerine 3-4 orta boy kestane yanında 1 fincan elma tarçın çayı ile tok tutan düşük kalorili ve lifli bir ara öğün tercih edebilirsiniz.

* Kas yorgunluğunu alır: Özellikle fazla enerji harcayanlar ya da spor yapanlar için kestane önerilen yiyecekler arasında yer alıyor. Kestanenin çok düşük yağ içeriğine rağmen nişasta içeriği yüksek. Spor sonrası 1 bardak süt veya yoğurtla beraber yenilen 100 gram kestane, kas yorgunluğunu alıp enerji verir.

* Çocuğa enerji: Çocuklarınıza sağlıklı bir öğün alternatifi sunmak istiyorsanız kestane tercih edebileceğiniz alternatifler arasında yer alıyor. Kahvaltıda ya da ara öğünlerde balla kestane, süt ve balı karıştırarak lezzetli, hem de sağlıklı bir menü hazırlanabilir.  Bu yiyecek çocuğunuza enerji, vitamin ve mineral sağlar.

* Bağırsak düzensizliklerine: Kestane, liften zengin yapısı sayesinde ishal ve kabızlık gibi bağırsak düzensizliklerini önler ve bağışıklığın kuvvetlenmesini destekler. Günde 1 bardak kefirle birlikte tüketilecek 1 avuç kestane bağırsak florasının düzenlenmesine yardımcı olur.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler