Proteinin fazlası sigara kadar zararlı

Bilim adamları, aşırı miktarda et, yumurta vb hayvansal kaynaklı protein tüketiminin sigara içmek kadar sağlığa zararlı olduğunu bildirdi.

Yayınlanma: 05.03.2014 - 17:26
Abone Ol google-news

Southern California Üniversitesi'nde yürütülen araştırmaya göre, et, yumurta, süt, peynir tüketimi ile ciddi sağlık sorunları arasında bağlantı var. Proteinden zengin gıdalarla beslenen orta yaşlıların kansere yakalanma riski, bu gıdaları az tüketenlere göre 4 kat daha fazla.

20 yılda binlerce kişiyi takip eden araştırmacılar aşırı protein tüketiminin kanser riskini günde 20 sigara içmek kadar arttırdığını saptadı. Günlük kalorinin yüzde 20'sinin proteinden gelmesi yüksek proteinli diyet anlamına geliyor. Araştırmacılar orta yaşta kilogram başına günde 0.8 gram protein öneriyor. Yine araştırmaya göre, ilerleyeyen yaşlarda tüketilen protein ise vücuda yararlı.

 

Eleştiriler de var

Reading Üniversitesi'nden gıda ve beslenme uzmanı Dr. Gunter Kuhnle sigara ile bağlantı kurulmasını yanlış ve tehlikeli bulduğunu söylüyor. İngiltere Kanser Araştırmaları Merkezi'nden Prof. Tim Key ise yüksek protein diyetleri ve kanserden ölme riski arasında herhangi bir bağlantı olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırma yapılmasının gerektiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler