Türkiye'de esrar yasallaştı... İşte yayınlanan liste

Türkiye'de medikal amaçlı esrar kullanımı sessiz sedasız yasallaştı. İlacın üretimi henüz Türkiye'de yapılmasa da kırmızı reçete ile yurt dışından getirip kullanımı mümkün hale getirildi.

Yayınlanma: 13.02.2016 - 20:04
Abone Ol google-news

Odatv'nin haberine göre, Yakın zamanda AB üyesi üç büyük ülke AB sınırları içerisinde medikal kullanım amaçlı kenevir, yani esrar satışını serbest bırakmıştı. Bir süredir Sativex isimli ilacı Türk doktorlar da kanser hastalarına reçete olarak veriyor olsalar da, ilacın Türkiye'de kullanımı yasallaşmadığı için dışarıdan da olsa temin edilerek ülkeye sokulması mümkün olmuyordu. Geçtiğimiz ay ise sessiz sedasız bir şekilde sağlık bakanlığı ilacın satışını onayladığına tanık oluyoruz. Türkiye'de artık kırmızı reçete ile esrar satışı serbest hale getirildi.

Esrarın en önemli iki etken maddesi, delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) ve cannabidol (CBD) kanser tedavisinde ortaya çıkan bazı olumsuzlukları gidermekte etkili olduğu bir süredir bilinen organik kimyasallar. Yeme bozuklukları, mide bulantıları, depresyon vb kemoterapinin ve kanser ilaçlarının etkileri sebebiyle sıkıntı çeken hastalarda yan etkilerin giderilmelerinde kullanılan etken maddeler sprey haline getirilerek ve ilaç olarak pazarlanmaya başlanmıştı.

İlaç sprey olarak ağıza sıkılarak kullanılıyor ve etkileri esrar tüketmenin etkileri ile aynı. Fakat tütün ya da yalnız başına, yakılarak dumanı solunmadığı için sağlık açısından bir risk yaratmıyor. Bununla birlikte kendisinde ya da genetik bağı olan birinci dereceden akrabalarında şizofreni belirtileri olan hastalara tavsiye edilmiyor. Esrarın etken maddelerinden THC'nin şizofreniyi arttıran bir etkisi olduğu bir süredir bilinen bir gerçek.

Türkiye, AB ülkelerinin aldıkları kararın ardından ilacın kullanımını yasal hale getirmiş görünüyor. Türkiye'de esrar kullanımı yasadışı sayılsa da bundan böyle kırmızı reçete ile doktor tarafından yazılması durumunda kullanımı yasal sayılacak.

ADI AÇIKÇA YAZILMADI

 

T.C. Sağlık Bakanlığı'nın 'Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu' sitesinde bulunan 12.02.2016 tarihli yurt dışından getirilebilen ilaçlar listesinde 25.01.2016 tarihinde listeye eklendiği gözlenen ATC kodu 'N02BG10', ATC Adı 'cannabinoids' olan, Farmasötik form'u 'oromucosal spray' olarak görünen, Etkin Madde ise 'Tetrahydrocannabinol and cannabidiol' olarak görünen bir ilaç dikkat çekici.Sativex ismi açıkça belirtilmemiş fakat ancak kırmızı reçete ile alınabileceği belirtilen ilacın ATC kodu'nu referans alarak araştırdığımızda Sativex adlı ilaca ait olduğu görünüyor.

Türkiye esrarın medikal kullanımı konusunda sessiz fakat büyük bir adım atmış gibi görünüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler