Sağlık sistemi alarm veriyor

14 Mart Tıp Bayramı kutlanırken ilaç tüketimi 2 milyara yaklaştı, her 6 kişiden biri MR veya tomografi çektirdi. Öte yandan 5 milyon ameliyat yapıldı. Hastanelerde kuyruklar arttı, doktorlar günde 150 hastaya bakar duruma geldi. Özel hastanelerde katkı payları yüzde 200’e çıktı.

Yayınlanma: 14.03.2016 - 07:36
Abone Ol google-news

Hükümetin en çok övündüğü konular arasında yer alan “sağlıktaki AKP dönüşümü”nde rakamlar zirveye ulaştı. İlaç tüketimi 2 milyara yaklaştı, 650 milyon kez doktora gidildi, her 6 kişiden biri MR veya tomografi çektirdi. Öte yandan 5 milyon ameliyat yapıldı. Ameliyattan MR’a, tomografiden ilaca, tıp öğrencilerinden fakülte sayısına kadar rakamlar, her geçen yıl kat kat artmaya devam ediyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Özden Şener, “Tetkikte, ilaç tüketiminde yaşanan artışlar Sağlıkta Dönüşümün başarısı olarak gösteriliyor. Özel sektör halkın hastalıklarından, kârlarına kâr katıyor. Bu iş hükümet ve sermayenin ortaklığıyla yürüyor” diye konuştu.

‘Katkı payları yüzde 200’

Devlet hastanelerindeki kuyrukların son bulmak bir yana sürekli arttığını söyleyen Şener, doktorların bir günde bir hastaya en çok 10 dakika ayırabildiğini, bazı hastanelerde de ise doktorların 150 poliklinik yapmak zorunda kaldığını kaydetti. “Azıcık parası olan özel hastaneye gidiyor” diyen Şener, özel hastanelerde yüzde 30’dan başlayan katkı paylarının son olarak yüzde 200’e çıktığını anımsatarak şöyle konuştu: “Hekimin sırtından, halkın hastalığından kârlarına kâr katıyorlar. Hükümet de bunun ortağı. Bu iş sermaye ve hükümet ortaklığıyla yürütülüyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler