Vegan beslenme

‘Sağlıklı beslenmeyen bebekte ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir’

Yayınlanma: 24.07.2016 - 21:58
Abone Ol google-news

İtalya’nın Milano kentinde vegan bir çiftin 13 aylık bebeğinin, yetersiz beslenme ve kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılması “Bebeklerin vegan beslenmesi sağlık sorunlarına yol açar mı?” sorularını da beraberinde getirdi.

Çocuk hastalıkları uzmanları ile diyetisyenler, 1-5 yaş arası dönemin büyüme ve gelişme çağı olduğunu belirterek “İyi beslenemeyen çocuklarda beyin, kemik gelişimi olumsuz etkilenir. Kalp, kansızlık gibi sağlık sorunları ortaya çıkar. Büyüme 18 yaşına kadar devam ettiği için birey vegan olup olmayacağına, bu bilince eriştikten sonra kendisi karar vermelidir” görüşünde birleştiler.

Hiçbir tür hayvansal gıdanın yer almadığı vegan diyetiyle beslenen ailenin oğullarında sağlık sorunlarının ortaya çıkması ile birlikte mahkeme çocuğun velayetini aileden aldı. Uzmanlar, vegan beslenme ve çocuk sağlığı konusunda şunları söyledi.

Gelişim olumsuz etkilenir

Diyetisyen Turgay Köse: Yaşamak için iyi beslenmek gerekir. Bugüne dek yapılan bilimsel araştırmalar insanların 50’ye yakın türde besin öğesine gereksinimi olduğunu ortaya koymuştur. Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında, gereğinden az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişmenin engellendiği, sağlığın bozulduğu bilimsel olarak ortaya konmuştur. 1948’de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile başlayan süreçten günümüze kadar düzenlenen çeşitli deklerasyonlarda ‘Her yenidoğan büyümesini garanti altına alacak doğru beslenme hakkına sahiptir’ denilmektedir. Kim bilir, belki yıllar sonra birisi çıkıp da ‘Ben ilk 6 ay anne sütü yerine mama ile beslenmişim’ diyerek öz annesine bile dava açabilecek. Hal böyle iken ‘ağzı var dili yok’ denilecek tarzda örnek teşkil eden, isteklerini ve beklentisini bile dile getiremeyecek çağda olan bir bebeğin ebeveynlerinin isteği doğrultusunda vegan vejetaryenliğe zorlanması bir diyetisyen olarak kabul edilebilir bir şey değil.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler