‘Bebeklere çiğköfte bile yediriyorlar’

Uzmanlar hatalı beslenme konusunda uyardı.

Yayınlanma: 27.09.2016 - 06:51
Abone Ol google-news

Anne sütü bebeğin bağışıklık sistemi güçlendiriyor, daha az hasta olmasını sağlıyor, fiziksel ve beyinsel gelişimine katkı sunuyor, bebeğin ilerleyen dönemlerde daha az kronik hastalıklara yakalanmasını sağlıyor, solunum yolu, mide-bağırsak, alerji gibi hastalıklar daha az görülüyor. Sayısız faydaları olmasına karşın, ülkemizde ilk 6 ayda yalnızca anne sütü ile beslenen bebeklerin sayısının giderek azaldığı belirtiliyor. Uzmanlar, ülkemizdeki bebeklerin midelerinin yüzde 23’ünü katı gıda yani ek besinlerle doldurulduğunu, hatta 6 aydan önce bebeklerine çiğköfte ve ciğer bile veren annelerin olduğunu belirterek “İlk 6 ay yalnızca anne sütü verilmeli, bu süre içinde ek gıda zorunlu olmadıkça kullanılmamalı” dediler.

Hollanda Utrecht’te bulunan Nutricia Ar-Ge Merkezi’nde düzenlenen toplantıda anne sütünün önemine dikkat çekildi. Danone Türkiye Entegrasyonu Genel Sekreteri Dr. Yalım Üner, anne sütü içerisindeki binlerce farklı molekülün, bir orkestranın müzisyenleri gibi uyum içinde birlikte hareket ederek bebeğin gelişimi için en uygun beslenmeyi sağladığını söyledi. Anne sütündeki temel bileşenlerin laktoz, yağ, protein, prebiyotikler, LCP’ler, nükleotidler, vitamin ve mineraller olduğunu anımsatan Üner, bu bileşenlerin bebeklerin bağışıklık sistemi gelişimi için çok önemli olduğunu vurguladı.

‘2 yaşına kadar anne sütü’

Ülkemizde ilk altı ayda doğru beslenen bebeklerin sayısının giderek azaldığına dikkat çeken Üner, şöyle devam etti:

“Sağlık Bakanlığı Türkiye Nüfus Sağlığı Araştırmaları datasına göre Türkiye’de 4-5 aylık bebeklerde yalnızca anne sütü kullanım oranı 2008’de yüzde 24’tü. Bu data açıklandığında memnun olmuştuk çünkü 2004’e göre artıyordu. Ancak 2013’te bu rakamın yüzde 10’a düştüğü görüldü. Bebeklere anne sütü yeteri kadar veremediğimiz gibi diğer sütleri de (keçi, inek gibi) veremiyoruz. Diğer sütlerdeki oran da 2008’de yüzde 29’du, şimdilerde 24. İlk altı ayda çoğu annemiz ne yazık ki, yalnızca anne sütü vermek yerine, bebeklerin midelerinin yüzde 23’ünü katı gıda ile doldurmayı tercih ediyor. Oysa anne sütü, eşsiz bir besin ve tüm bebeklerin 2 yaşına kadar yeterli miktarda anne sütü ile beslenmesi önerilmektedir. ”

‘Kilo alması sağlıklı demek değil’

Dr. Yalım Üner, ülkemizde 4-5 aylık bebeklere ciğer, çiğköfte yediren annelerin olduğunu belirterek “Bazı anneler ‘Doktor bey dün akşam babası ile çiğköfte yedi’ diyerek geliyor. Oysa 6 aydan önce yalnızca anne sütü verilmeli. Bebek, ek gıda ile de, anne sütü ile de kilo alabilir. Ancak bu gıdaların hiçbiri anne sütünün yerini tutmaz ” önerisinde bulundu.

İlk bin gün önemli

Prof. Dr. Ruurd van Elburg ise bebeğin rahme düşmesinden itibaren geçen ilk bin günün bebek beslenmesinde önemli olduğunu belirterek, “Bebekler küçük yetişkinler değildir. Bağışıklık sistemlerinin güçlenmesinde başta anne sütü mucizesi olmak üzere doğru beslenme de kilit rol oynuyor” dedi. Elburg, annenin beslenmesinin de bebek üzerinde etkisinin olduğunu anımsatarak “Anneler obez olduğunda bebekleri de obez doğabiliyor. Doğum öncesi ve sonrasında doğru beslenirseniz bebeğiniz de sağlıklı olur” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon