Bahar döneminde göz alerjisi artıyor

Gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve zaman zaman çapaklanmaya neden olan göz alerjisi bahar döneminde artış gösteriyor.

Yayınlanma: 17.04.2014 - 12:02
Abone Ol google-news

Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, göz alerjisinin tek başına görülebileceği gibi burunla ilgili olan alerjik belirtilerin de buna eşlik edebileceğini söyledi. Ev tozlarının, sigara kullanımının ve özellikle baharla artan çiçek polenlerinin gözde alerjiye neden olduğunu belirten Özkırış, rahatsızlığın alerjik maddelere karşı yatkın olan kişilerde daha sık görüldüğünü dile getirdi.

Alerjik astımı olan insanların dönem dönem göz ile ilgili şikayetlerinin yaygınlaştığını ifade eden Özkırış, şöyle devam etti: "Özellikle çiçek tozu, kimyasal ilaçlar, farklı kokular, çimen, ağaç, yabani otlar, ev-büro tozları, evcil hayvanlar ve kullanılan ilaçlar bu tür tepkilere neden olabilir. Ayrıca fazla bilgisayar kullanma ve televizyon seyretmek de gözün kurumasına neden olarak, alerjik problemler karşısında gözün hassasiyetini artırır. Gözün içerisinde var olan mast hücreleri alerji yapma özelliği olabilecek maddelere karşı gözü korur. Mast hücreleri alerjen madde ile savaşırken göz alerjileri dediğimiz tablo meydana gelir. Bu durumda alerjik şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olur. Özellikle bahar döneminde göz alerjilerinde artış olduğu gözleniyor. Sigara içmek, parfüm kullanmak ve yorucu işlerle uğraşmak gözün yorulmasına, iltihaplanmasına ya da alerji olma riskinin artmasına neden olur. Ayrıca gözleri ovuşturmak, kaşımak ve sağlıksız makyaj malzemeleri kullanmak gibi ikincil nedenler de bu tür rahatsızlıklara yakalanma olasılığını artırır."

 

Göz alerjisinden korunmak için

Göz alerjisinden korunmanın en etkin yolunun alerjen maddeyi ortadan kaldırmak olduğunu vurgulayan Özkırış, "Güneş gözlüğü, göze toz kaçmasını önleyebileceği gibi güneşin zararlı etkilerinden de korur. Gözü elle kaşıyıp ovuşturmamak gerekir. Evde toz alırken ıslak bez kullanılmalı. Eğer hayvanlara karşı da alerji varsa, evde mümkünse hayvan beslemekten uzak durulmalı. Çiçekler için gübreli bahçe toprakları kullanılmalı, el ve yüz su ile sık sık yıkanmalı" şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler