İkinci el ölüm

Sigarayı bırakma gününde kendinize ve başkalarına bir iyilik yapın, sigarayı bırakın.

Yayınlanma: 08.02.2017 - 19:26
Abone Ol google-news

Türkiye’de 100 bine yakın kişi sigara nedeniyle ölüyor. Uzmanlar, sağlıklı ve uzun bir yaşam için sigaranın bir an önce bırakılmasının şart olduğunu belirterek “Üstelik sigara bırakıldıktan yalnızca 20 dakika sonra bile vücudumuzda olumlu değişimler başlıyor” dediler.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, her yıl yaklaşık 6 milyon insan sigaradan yaşamını yitiriyor. Önlemler alınmadığı takdirde, 2030 yılında 8 milyondan fazla kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü... Bugün sigarayı bırakmanız için bir fırsat olabilir. Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Dilek Toprak, Türkiye nüfusunun yüzde 30’unun sigara kullandığını söyledi.

9 kişiden biri

Sigara bağımlılarının yalnızca kendilerine zarar vermekle kalmadığını ve etraflarındaki insanların da sağlığını etkilediğini vurgulayan Toprak, “Örneğin sigara içtiği için ölen her 9 kişi, içmediği halde dumanını soluyan 1 kişinin de, pasif içicilik etkileri nedeniyle ölümüne neden olmaktadır. Pasif içicilik kaynaklı ölümlerde en yaygın neden kalp krizi olarak tespit edilmiştir. Onu sırasıyla alt solunum yolu enfeksiyonları, astım ve akciğer kanseri izlemektedir” diye konuştu. Sigaranın etkilemediği organ olmadığını söyleyen Toprak, başta KOAH, kardiyovasküler ve kanser olmak üzere birçok hastalığın önemli risk faktörleri arasında olduğunu söyledi.

Elektroniği de zehirli

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Elif Dağlı “Elektronik sigara sıvı nikotinin pil tarafından ısıtılarak buharlaşmasını sağlayan bir cihazdır. Kullanıcılar cihaz ucundan çıkan buharı solurlar. Elektronik sigara içinde su, nikotin, propilen glikol, gliserol, tatlandırıcılar ve aromalar bulunmaktadır. Deneysel çalışmalar elektronik sigara dumanına maruz kalan farelerde akciğer hasarı oluştuğunu göstermiştir” dedi.

Nargile verem nedeni

Dernek Genel Sekreteri Prof. Dr. Füsun Yıldız ise nargile ile ilgili “Nargile karbonmonoksit, nitrozamin içermekte olup, kullananlarda akciğer, yemek borusu, mide, mesane, kanseri, KOAH, kalp –damar hastalıkları, reflü görülmektedir. Ortak şişe ve ağızlık kullananlarda uçuk, verem, sarılık gibi mikrobik hastalıklar yayılmaktadır” uyarısında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon