Sigarayı ilk defa içen 3 kişiden biri bağımlı oluyor

Dünyada her yıl ortalama 5 milyon kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Tunç, sigarayı ilk defa içen 3 kişiden birinin bağımlı olduğunu söyledi

Yayınlanma: 09.02.2017 - 12:32
Abone Ol google-news

.

 

 

 

 

 

 

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Tunç, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Sigaranın zararları ve elektronik sigara hakkında bilgi veren Tunç, sigaranın çok ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade etti. Sigaranın dünya üzerindeki en ciddi sağlık sorunlarından biri olduğunu aktaran Tunç, “Dünya üzerinde ortalama yılda 5 milyon, Türkiye’de ise 100 bin insan sigaraya bağlı hastalıklar yüzünden ölmektedir. Yani Elazığ’ın 3’te biri her yıl yok oluyor. Düşünüldüğü zaman çok korkunç bir oran. Sigara çok ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Hatta sigara bir terördür. Terörden o kadar endişe ediyoruz, canımızı sıkıyor ve şehitlerimiz oluyor. Ama sigaradan 100 bin insan ölüyor. O yüzden insanların sigaraya bağlı hastalıklar konusunda bilinçlendirilmesi, sigaraya başlamanın önüne geçilmesi, başlamış ama bırakma güçlüğü çeken hastaların yardım alarak bırakmaya yönlendirilmesi gerekiyor” dedi.

“Sigaranın etkilemediği bir nokta yok”
Sigarının tepeden tırnağa vücudun her alanını etkilediğini vurgulayan Tunç, “Sigara, cilt rengine, ağız ve diş sağlığına, akciğer, kalp, yemek borusuna etkileri varken boğazda bir çok enfeksiyon oluşmasını, KOAH ve ak ciğer kanseri oluşumunu sağlıyor. Kalp damar tıkanıklarına, gastrit, midede asit birikimi, pankreas, mesane kanseri, erkelerde iktidarsızlık ve üreme konusunda sıkıntıya neden oluyor. Maalesef etkilemediği bir nokta yok gibi” diye konuştu.
Sigarayı ilk defa için her 3 kişiden birinin bağımlı olduğunu belirten Tunç, “Çocukluk çağında macera ve kendini ispat etme arayışı, ergenlik dönemi nedeniyle birçok çocuk genç yaşta sigaraya başlayabiliyor. Erken yaşta başlanınca yan etkileri daha çok görülüyor. Sigaranın içinde 4 bine çeşit zehirli madde var. Bizi bağımlı hale getiren madde nikotindir. Nikotin böcek ilaçlarının içerisinde de var ve beyinde bağımlılık yapıyor. Bunun yanında 50 çeşit kanserojen madde var. Bunların hepsi birleşince ciddi bir halk sağlığı sorunu oluşturuyor” ifadelerinde bulundu.

“Elektronik sigarada da nikotin var”
Elektronik sigarada da nikotin olduğuna dikkat çeken Tunç, şunları kaydetti:
“Elektronik sigarada bulunan sıvılarda yine yanma oluşuyor ve karbonmonoksit çıkıyor. Yine nikotin aldığımız için bağımlılıktan kurtulmamıza yardımcı olmuyor. Ulusal derneklerimiz bu konu üzerinde çeşitli araştırmalar yapıyor. Çalışmalar neticesinde elektronik sigaranın sigarayı bırakma üzerinde faydalı bir etkisi olduğu tespit edilmemiştir. Bizi bağımlı yapan nikotindir ve elektronik sigaranın içerisinde yine nikotin var. Elektronik sigara ve nargile benzeri tütün ürünlerinin en az sigara kadar zararlı olduğu bilimsel olarak ispat edilmiştir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler