‘Mucize adam’ herkese örnek

Kalp yetmezliği nedeniyle hastaneler evi oldu. 23 yaşında hayata veda eden bir gencin kalbiyle hayata tutundu...

Yayınlanma: 07.04.2017 - 22:58
Abone Ol google-news

47 yaşındaki Erol Akdal, üç buçuk yıldır kalp yetmezliğiyle mücadele ediyordu. Aylarca yoğun bakımda kaldı. Acilen kalp nakli olması gerekiyordu. Ümitler tükenmek üzereyken, yüksekten düşme sonucu yaşamını yitiren 23 yaşındaki bir gencin kalbi Akdal’a nakledildi. “Yeniden doğdum” diyerek yaşadığı mutluluğunu anlatan Akdal, “Doktorlar ‘Fazla yaşayamazsın’ diyorlardı. Yanı başımızdaki bir hastaneden uygun kalp bulundu. Rüya gördüğümü sanıyordum” dedi.

Stent sonrası kriz

İstanbul’da yaşayan Erol Akdal, 2013 yılında kalbindeki bir sorun ile hastaneye gitti. Anjiyo yapıldı ve bir damarına stent takıldı. Taburcu olduktan bir hafta sonra yeniden aynı şikayetlerle hastaneye kaldırılan Akdal’ın ikinci kez kalp krizi geçirdiği belirtildi. Ameliyata alınan ve by-pass olan Akdal’ın 6 damarı ile mitral kapağı değiştirildi. Akdal, sonrasında ise kalp yetmezliğiyle mücadeleye başladı. Her hafta eviyle hastane arasında mekik dokuyordu. Acil kalp nakli için bekleyen hasta için mucize gerçekleşti. Genç yaşta hayata veda eden bir gencin kalbi, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde, Akdal’a nakledildi. Akdal, hastanenin ilk nakil hastası olarak da kayıtlara geçti.

Ameliyat öncesinde nefes almasının adeta eziyete döndüğünü söyleyen Akdal “Gece 3 yastıkla yatmaya çalışıyordum. 1-2 saatlik uykularım oluyordu. Artık adım bile atamaz olmuştum” dedi. İlk kalp krizi şikâyetinin ardından kendisine geç müdahalede bulunulduğunu iddia eden Akdal, ardından gittiği başka hastanede ise Hepatit A virüsünü kaptığını da söyledi. Akdal, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Kalbimin yüzde 70’i çalışmıyordu. Bir buçuk yıl böyle idare ettim. Haftanın neredeyse 5 günü acildeydim. Son gittiğim hastanede kalp nakli olmam gerektiği söylendi. Hastaneye yatırıldım. Ödem ve enfeksiyon tedavim bitti. Dediler ki ‘her şey hazır, kalp yok.’ İşte o gece saat 03.00’te kalp bulundu. Sabah 6.00 gibi ameliyata alındım. İkinci bir hayat değil, yeniden doğuşumu yaşıyorum. ”

‘Ben de bağışçıyım’

Erol Akdal’ın eşi Emel Akdal ise “Bu kadar kısa sürede kalbin bulunacağı aklıma gelmezdi. Herkes organ bağışlasın. Ben de organlarımı bağışladım” dedi.

700 kişi kalp bekliyor

Nakli gerçekleştiren ekibin başında yer alan Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Denyan Mansuroğlu “Erol Akdal, üst üste kalp krizi geçirmişti. Bazı ameliyatlardan sonra birkaç kez kriz olursa kalp toparlamaz ve yetmezliğe kadar gidebilir. Bize geldiğinde nefes darlığı, yatamama, bacaklarında şişlik, morarmalar gibi şikâyetleri vardı. Şanslı idi, kısa sürede uygun kalp bulundu. Ülkemizde 700 kadar kişi kalp nakli için bekliyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler