Kanserin ilacı moral

7 yıl meme kanseriyle mücadele eden Canan Perdahlı tedavşsş sırasında MetAmazon Metastatik Meme Kanseri Derneği'ni kurdu. Hastaların moralinin iyi olmasının tedavide önemli bir etmne olduğunu vurgulayan Perdahlı, kurduğu dernekle kendi gibi hasta olan kişilere psikolojik destek sunduğunu söylüyor.

Yayınlanma: 15.05.2017 - 21:00
Abone Ol google-news

Canan Perdahlı ve Necati Kalaycı kanserle mücadele etmiş milyonlardan yalnızca ikisi... Her ikisi de tedaviler sırasında gerek hastaların, gerek hasta yakınlarının psikolojik destek almasının önemine dikkat çekerek, ekliyorlar: “Asla pes etmeyin.” Yeni Zelanda’da yaşayan Canan Perdahlı, 33 yaşındayken meme kanseri ile tanıştı ve tedavi için Türkiye’ye geldi. Tümörün akciğer ile kemiklere yayıldığını öğrenen Perdahlı “Daha çok erken hasta olmak için” diye düşündü, mücadeleden asla vazgeçmedi. “Sol mememde elime gelen kitle ile doktora gittim. Rutin tetkikler ile evre-1 tanısı aldım. Tedavilerimi yaptırmak için Türkiye’ye geldim. Ancak Türkiye’de muayene ve tetkikler neticesinde evre-4 Metastatik Meme Kanseri tanısı aldım” diyen Perdahlı, tümörün akciğer ve kemiğe yayıldığını öğrendiğini anlatıyor. Bunun kendisi ve ailesi için büyük bir şok olduğunu söyleyen Perdahlı “İnsan özellikle genç yaşta kanser tanısı alınca ‘Daha çok erken hasta olmak için’ diye düşünüyor. Daha sonra ‘Yaşayabilecek miyim’ diye düşünmeye başlıyor. ‘Eğer biraz daha yaşama şansım olursa’ diye başlayan hayaller kuruyordum. Doğru tedavi ve tümörümün yavaş ilerliyor olması ile tedaviye pozitif cevap aldık. Türkiye’de kalmaya karar verdim” diyor. 7 yıl mücadele eden ve kanseri yenen Perdahlı, tedavi sırasında MetAmazon Metastatik Meme Kanseri Derneği’ni kurarak kendi gibi hasta olan kişilere psikolojik destek sunmaya karar veriyor. Perdahlı, şimdilerde ise “Kansere Karşı 1’iz” projesi ile daha çok kişiye ulaşmak için kolları sıvadığını anlatıyor.

‘Yol uzun ve yorucuydu’

Tedavisi sırasında bir meme kanseri hastasının nelere ihtiyacı olduğunu, Türkiye’deki eksiklikleri daha iyi gözleme fırsatı bulduğunu anlatan Perdahlı, şöyle devam ediyor: “Bu süreçte kendime bir söz verdim: ‘En az bir kadının hayatına dokunacağım ve meme sağlığı farkındalığı için topluma çalışacağım’ Yol uzun ve yorucuydu ama ben hep ‘yolda olmayı’ tercih ettim. Meme kanserinde metastatik meme kanseri tanısı almış veya sonradan metastaz (hastalığın başka bir yere sıçraması) olmuş kişilerin bu mücadelede farklı/özel tıbbi hizmete, psikolojik ve sosyal desteğe ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak Türkiye’deki ilk ve tek olma özelliği taşıyan Metamazon-Metastatik Meme Kanseri Derneği’ni kurdum.”

‘Tesadüfen öğrendim’

Akciğer kanseri ile mücadele eden 45 yaşındaki makine mühendisi Necati Kalaycı da hastalığı tesadüfen öğrendiğini söylüyor. Kalaycı, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “2015’in Mayıs ayında soğuk algınlığı geçirdim. Hastalığım geçmeyince iki farklı polikliniğe gittim, antibiyotik verdiler. Düzelmeyince bir doktor arkadaşıma gittim ve zatürree olduğumu öğrendim. Tedaviye başlandı ancak çekilen bir akciğer filminde kitle fark edildi. Hastalık boğazımda ve akciğerimde tutulum yapmıştı. Önce boğazımdaki kitleden ameliyat oldum. Ardından doktorlar akciğerdeki kitleyi takibe aldı ve ameliyat sonrası kanser olduğumu öğrendim. Benim için zorlu bir süreç başladı. Gerekli tedavileri yapıldı ve şu an iyiyim. Kontrollerim devam ediyor.” Kalaycı, hastanın bu süreçte psikolojisinin çok önemli olduğunu da vurguluyor ve ekliyor: “İnsan önceleri ölümden korkuyor. Sonra tedavi sürecinden korkuyor ve en sonunda ailesini düşünüyor. Güçlü olmak bu hastalığı atlatmak zorundasınız ama zaman zaman yenildiğinizi düşündüğünüz anlar da oluyor. O yüzden hastaların ve hasta yakınlarının profesyonel bir destek almalarını uygun buluyorum.”

Kansere karşı biriz

Metastatik Meme Kanseri Derneği ve Avrupa Meme Kanseri Koalisyonu (Europa Donna) işbirliğinde Nisan ayında “Kansere Karşı 1’iz Kampanyası” başlatıldı. Kampanya ile hasta ve hasta yakınlarının bu süreci doğru yönetebilmeleri ve hastalığın psikolojik yükünü hafifletmesi amaçlanıyor. Projenin başında MetAmazon Derneği başkanı Canan Perdahlı ile Uzman Onko Psikolog Elçin Biçer yer alıyor. Perdahlı, hastanın bağışıklığını, yaşam enerjisini, motivasyonu yükseltecek psikolojik desteğin sağlanması çok önemli olduğunu belirterek “Kansere Karşı Biriz projesi de bunu ifade ediyor. Biliyoruz ki ülkemizde psikolojik destek alabilmek gerek maddi, gerekse lojistik açıdan çok kolay değil. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak bir video izleme kanalı üzerinde kanser hastaları ve yakınları için referans noktası olacak videolar yayımladık. Hasta ve hasta yakınlarının, kanser sürecinde psikolojik destek konusunda merak ettikleri sorular bu alanda uzman bir onko-psikolog aracılığıyla yanıtlandı. Kanser mücadelecileri gerektiği müddetçe çekinmeden, utanmadan psikolojik desteğe başvurulabilmeli” diyor.

‘Sorun var ama çözümleri bunlar'

Onko-Psikolog Elçin Biçer de şunları kaydediyor: “Çoğunlukla hastalık öncesi var olan psikolojik/psikiyatrik eğilimler kanserle birlikte tekrar görülebiliyor. Hastalıkta moralin önemli olduğu hepimizin doğru kabul ettiği bir durum. Kanser tanısı aldıktan sonra, hastalar stresli ya da üzüntülü olmanın hastalıklarını tetikleyeceğinden endişelenirler. O yüzden, kanser deneyimi yaşayan bir kişinin duygularını içine atmak yerine, etrafında bu duygularını paylaşacağı, onu anlayacak insanların olması, onu anlayan bir tedavi ekibiyle birlik olması, toplum olarak hepimizin kansere karşı 1 olması kanserle baş ederken çok önemli bir destek kaynağıdır. Biz de diyoruz ki; siz, hekiminiz, hemşireniz, biz hepimiz sizinleyiz. Kansere karşı biriz. Tüm Türkiye’de kanser deneyimi yaşayan ailelerin ihtiyaç duydukları bilgiyi sunarak, herkese ulaşacak bir kansere karşı biriz hareketi başlattık. ”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler