Bu yaştan önce cep telefonu kullanmayın

Washington Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü’nde araştırmacı ve profesör olarak görev yapan Henry Lai, 20 yaşından önce cep telefonu kullanmaya başlayanların erken yaşlarda kansere yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu vurgulayarak “Artık ilkokul çağındaki çocuklar bile cep telefonu kullanıyor. Radyasyona maruz kalma yaşı çok erkene çekildi” dedi.

Yayınlanma: 08.11.2013 - 16:22
Abone Ol google-news

İstanbul Tabip Odası, İstanbul Barosu ve Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından organize edilen “Elektromanyetik Alanlar ve Etkileri” konulu sempozyumda, 1980’lerden beri bu alanda önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Henry Lai, “Cep telefonu kullanmak sağlığınızı etkiler mi?” konulu bir sunum yaptı.

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın 2011’de yaptığı bir araştırmanın, cep telefonlarının beyin kanserine ve kulak içindeki bölgede oluşan bir tür kansere yol açtığını ortaya koyduğunu ama yine de bu bilginin kesinleşmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu kaydetti.

 

Turşu ve kahve ile aynı sınıfta

Ajansın cep telefonlarını kansere yol açan maddeler listesinde “2B” sınıfına soktuğunu ancak kahve ve turşunun da bu sınıfta yer aldığını söyledi. Lai, başka bir araştırmanın da 10 yıldan uzun süredir cep telefonu kullananların beyin kanseri geliştirme konusunda daha çok risk altında olduğunu gösterdiğini belirterek bunun aksini gösteren araştırmalar da olduğunu dile getirdi.

 

Kulağın boyutu bile değişiyor

Uzun süreli konuşmanın kulakta hücre ölümüne, duyma kaybına, kulak boyutunda değişimlere bile yol açtığını belirtti. Daha büyük risk altında olan çocukların ve gençlerin durumuna dikkat çeken Lai “Kafa orantısal olarak daha küçük olduğu için radyasyon beyne daha çabuk giriyor ve yerleşiyor. Çocuklarda yetişkinlere göre kemik iliği bölgesinde ve göz kemiği civarında radyasyon daha çok absorbe oluyor” dedi.

Lai, telefonu göğüs bölgesinde taşıyan kadınlarda meme kanseri, cebinde taşıyan erkeklerde de testis kanseri riskinin arttığını gösteren araştırmalara da değindi. Baz istasyonlarının yarattığın tehlikelere de dikkat çeken Lai “Psikobiyolojik strese, kadınlarda kan dolaşımı hastalıklarına, çocukluklarda lösemiye yol açabiliyor. Türkiye’de Ankara baz alınarak yapılan ölçümler elektromanyetik alanın ortalamanın üzerinde olduğunu gösterdi. İstanbul bundan çok çok daha yüksektir bence” dedi.

 

Parkinson ve Alzheimer

Cep telefonlarının yaydığı radyasyona maruz kalanların psikolojik testlere daha hızlı yanıt verdiğinin ancak daha çok hata yaptıklarının görüldüğünü anlattı. Lai, yapılan araştırmaların cep telefonlarının hücrelerde hasara yol açıp DNA’ya zarar vererek kansere yol açtığını gösterdiğine dikkat çekerek “Telefonu 10 saatten fazla kullanıyorsanız bir hücrenin tamamını öldürebilirsiniz. Beyindeki sinir hücreleri ölünce yenilenmez. Hücre ölümü alzheimer, parkinson gibi hastalıkları ortaya çıkarıyor. Bu hastalıkların cep telefonları ile bağlantısı hala çok tartışmalı” dedi. Fareler üzerinde yapılan deneylerde cep telefonu radyasyonuna maruz kalanların kısa süreli hafızasının zayıfladığını ve tamamen farklı bir öğrenme biçimi geliştirdiğini söyledi.

 

Türkiye de araştırmalara katkı veriyor

Lai, cep telefonunun sağlığa etkileri konusunda yapılmış 3-4 bin kadar araştırma olduğunu belirterek çalışmaların beşte birinin de Türkiye’de yapıldığını belirtti. Araştırmaların birbirinden farklı sonuçlar ortaya çıkardığını ifade eden Lai, araştırmaların kim tarafından finanse edildiğinin çok önemli olduğunu vurguladı. GSM şirketlerinin desteklediği araştırmaların telefonların sağlık üzerindeki etkisinin yüzde 27, bağımsız şirketlerin araştırmalarda ise yüzde 67 civarında olduğunu kaydeden Lai “Cep telefonlarının etkilerine ilişkin tartışmalar sigaranın etkileriyle ilgili tartışmaya benzemeye başladı” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler