Tek bir sigara 11 dakika demek

Dünyada 15 yaş üzeri her üç erişkinden biri sigara kullanıyor.

Yayınlanma: 31.05.2017 - 20:38
Abone Ol google-news

Tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl 7 milyon kişi hayatını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, tütün kontrolü alanında acil ve kararlılıkla uygulanacak önlemler alınmadığı takdirde 2030 yılına dek bu rakam 8 milyonu bulacak. Türkiye’de ise tüm ölümlerin yüzde 23’ünden sigara sorumlu.

Genç erkeklerde oran fazla

Dün yani 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’ydü. Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Dr. F. Çağla Uyanusta Küçük, Türkiye Küresel Gençlik Tütün Araştırması 2012 sonuçlarını anımsatarak, sigara içen gençlerde sıklığın arttığını söyledi. Küçük “Oranlar, kızlarda yüzde 8.3, erkeklerde yüzde 12.1’dir. Herhangi bir tütün ürünü kullanıyor olma sıklığı ise 13-15 yaş kızlarda yüzde 12.8 ve erkeklerde ise yüzde 20.3’tür. Araştırmalar, sigara bağımlılığının ve sigaraya bağlı ölümlerin gelir, sosyo-ekonomik ve eğitim düzeyinin düşük olduğu koşullarda ve işsizlik oranlarının yüksek olduğu yerlerde daha fazla olduğunu göstermektedir” dedi.

Elektroniği de suçlu

Amerikan Toraks Derneği’nin Mayıs ayında yapılan kongresinde sunulan en güncel araştırmaların, elektronik sigara ve nikotin içeriğinin önemli sağlık tehditleri oluşturduğunu ortaya koyduğunu belirten Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, bu çalışmaların sonuçlarını şu şekilde özetledi: “Elektronik sigara içeriklerinin akciğerde iltihaplanma ve hasara yol açabileceğine karar verilmiştir. Sigara, nargile ve elektronik sigara içicileri ile hiçbirini kullanmayan kişilerin balgamlarında iltihap gösteren kimyasallar ölçülmüştür. Elektronik sigara içicilerinin en yüksek oranda iltihap maddeleri taşıdıkları gösterilmiştir. Elektronik sigaraya maruz bırakılan farelerin çevresel damarlarında bir saat içinde yüzde 31 daralma olmuştur.”

Damarları öldürüyor

-Yapılan çalışmalar içilen 1 sigaranın, hayatı ortalama 11 dakika kısalttığını gösteriyor.

-Erkeklerde tüm kanser türlerine bağlı ölümlerin yüzde 35’inin, kadınlarda ise yüzde 15’inin nedeni sigara.

-Tütün içinde bulunan karbonmonoksit, nikotin, katran gibi zararlı maddeler akciğer kanseri, kalp hastalıkları başta olmak üzere, bronşit ve anfizem gibi solunum sistemi hastalıklarına neden oluyor. Sigara içenlerde akciğerlerin doğal savunma sistemi bozulur. Yemek borusu ve midede ülser, kanama, kanser oluşumu artar.

-Ayrıca sigara; kol ve bacak damarlarında çeşitli rahatsızlıklara, tıkanıklıklara neden olur ki bu durum çok ciddi sonuçlar doğurabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler