Tehlikeli güzellik

Meme silikonlarının nadir de olsa lenfomaya yol açtığı ileri sürüldü.

Yayınlanma: 15.06.2017 - 20:17
Abone Ol google-news

Araştırmalara göre, meme silikonlarının lenfomaya neden olduğu iddia edildi. Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı Prof. Dr. Mehmet Veli Karaaltın, protez takılan 258 kadında, meme slikonlarının “Anaplastik Büyük Hücreli Lenfoma (BI-ALCL)” denilen bir tür lenfomaya neden olduğunun ortaya çıktığını belirterek “Risk çok düşük de olsa hastalar bu riski bilmeli. Eğer, tanı sonrası silikon çıkartılır ve uygun tedavi yapılırsa lenfomadan ölüm olasılığı çok düşük” dedi.

Nadir tür lenfoma...

Dünya Plastik Cerrahisi Derneği’ne göre geçen yıl dünyada 1.5 milyon kadın meme büyütmekte kullanılan silikon ameliyatı oldu. Karaaltın, son dönemde yapılan araştırmaların, meme silikonlarında BI - ALCL denilen nadir tür lenfoma tipine rastlandığını anımsattı.

Karaaltın, Dünya Sağlık Örgütü ve FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından da bunun doğrulandığını anımsatarak “FDA Güvenlik İletişim Birimi ve WHO 2016 sonlarına doğru meme silikonlarının lenfomaya neden olduğunu deklare etti” dedi.

Meme kanseri yapmaz

Meme protezinin 1960’lardan bu yana kullanıldığını söyleyen Karaaltın, “Meme protezi, meme kanseri yapmıyor, bu karıştırılmasın” vurgusu yaptı. Geçen haftalarda Dünya Plastik Cerrahi Örgütü’nden bir mektup aldığını anlatan Karaaltın, şöyle devam etti: “Normalda meme silikonları takılırken hastaya ‘enfeksiyon (erken dönemde), kanama ve buna bağlı komplikasyonlar, proteze karşı vücudun tepki vermesi’ gibi yan etkilerinin olacağını söylüyorduk. Artık hasta bilgilendirme onam formlarına nadir de olsa lenfomaya yol açtığı bilgisini de koyacağım ve hastalarla bu bilgiyi paylaşacağım.”

10 yıl sonra...

Söz konusu hastalığın hemen ortaya çıkmadığını, 10 yıl sonra gibi bir zamanda ortaya çıktığını kaydeden Karaaltın, “Hastalar uzun dönemde olağandışı sıvı birikimi olursa, memede şişlik varsa, bu sıvı koyu ise, ağrı varsa bir hekime başvurmalılar” uyarısında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler