Tatlı hasta edebilir

Bayram olur da tatlı ikram edilmez mi? Ancak her ikramı “ayıp olur” düşüncesiyle kabul etmek birçok sağlık sorununu beraberinde getiriyor.

Yayınlanma: 24.06.2017 - 19:07
Abone Ol google-news

Uzmanlar, oruç nedeniyle uzun süreli açlık ve öğün sayısının azalmasının insan metabolizmasında bazı değişikliklere yol açtığını belirterek, bayramla beraber aniden öğün sayısının artması ve aşırı tatlı tüketiminin çeşitli sağlık sorunlarına yol açabildiğine dikkat çekiyor. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Sarı “Bayramda Türk tipi misafirperverlik sizi hasta edebilir” uyarısında bulunuyor. “Bol bol su tüketilmeli, şeker ve şeker ürünlerinden mümkün olduğunca uzak durulmalı” diyen Sarı, şöyle devam ediyor: “Oruçta daha az yemek yendiği için metabolizma, mide hacmi ve bağırsak hareketleri ona göre değişiyor. Bayram sık sık ve daha fazla kaloriyle beslenmeyi getirdiğinden mide ve bağırsak sistemi üzerinde olumsuz etkileri oluyor. Aşırı yüklenmeyle birlikte bağırsak sindirim sistemi problemleri oluşabiliyor. O yüzden ramazanda alışmış olan sistemi biraz daha kontrollü ve biraz daha zamana yayacak şekilde, başlangıçta kaloriyi abartmadan, yemeği çok abartmadan oruç öncesi yemek alışkanlığına dönmeyi sağlamak lazım. Bayram boyunca ilk hafta ramazandan çok fazla olmayacak kadar kalori alınması gerekiyor. ” Bol bol su tüketilmesi gerektiğini anlatan Sarı, şeker ve şeker ürünlerinden mümkün olduğunca uzak durulması, beslenme anlamında birden ağır beslenmeye geçilmemesi, daha hafif gıdalarla günlerin geçirilmesi ve ardından normal alışkanlıklara dönmek gerektiğini söylüyor.

Kalp krizine dikkat

Nefroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şehmus Özmen ise özellikle kalp, diyabet ve böbrek hastalarının beslenmeye dikkat etmesi gerektiğine vurgu yapıyor ve ekliyor: “Oruç boyunca günlük öğün sayısı azaldığı ve beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana geldiği için, bazal metabolizma hızı yavaşlamaktadır. Vücut adaptasyonunu sağlamak için bayramda, beslenme alışkanlığını değiştirirken ılımlı bir geçiş yapılmalıdır. Geleneksel bayram ikramları olan şekerleme, çikolata, gazlı içecek, tatlı ve tuzlu hamur işlerinin birdenbire yoğun olarak tüketilmesi sindirim sistemi rahatsızlıklarının yanı sıra kan şekerinin hızlı artmasına ve ani kan basıncı yükselmesine neden olmaktadır. Tuzlu ve ağır yemekler tüketilmesi hipertansiyon, gut, diyabet, kalp ve böbrek hastaları için hayatı tehdit eden durumlara neden olabilir. Kalp rahatsızlıkları ve kalp krizi, mide rahatsızlıklarının yanı sıra bayram süresince acil servislerde sık görülen bir hastalık grubu haline gelmektedir. Hipertansiyon, diyabet, hiperlipidemi, kalp-damar, midebağırsak, karaciğer, böbrek ve diyaliz hastaları ile ileri yaşta kişilerin bayram süresince beslenmelerine özen göstermesi önemlidir."

45 dakika yürüyüş yapılmalı

Türk Böbrek Vakfı Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın şu önerilerde bulunuyor:

-Aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlaç, güllaç, muhallebi gibi sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmeli.

-Sıcak havalarda porsiyon miktarına dikkat edilerek tüketilen dondurma iyi bir alternatif.

-Büyük porsiyon meyve tabakları meyvenin içindeki şeker miktarından dolayı fazla şeker alımına neden olabilir. Meyveler ara öğün olarak tercih edilebilir.

-Bayramda da diğer günlerde olduğu gibi günde en az 2-2,5 litre su içmeye devam edilmelidir. n Fiziksel aktivite arttırılmalı, 45 dakikalık bir yürüyüş yapılmalıdır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler