Prof.Dr. Bilgehan Aygen: Türkiye'de 3.5 milyon Hepatit B ve 750 bin Hepatit C hastası var

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı, Prof.Dr. Bilgehan Aygen,  Hepatit B, Hepatit C ve  Hepatit D  virüslerinin  uzun vadede kronik karaciğer hastalığı, siroz veya karaciğer kanserine yol açtıkları için ayrı bir öneme sahip olduklarını belirtti.

Yayınlanma: 27.07.2017 - 12:31
Abone Ol google-news

Türkiye Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Hepatit B Virüsü infeksiyonu açısından orta endemiste bölgesinde yer alırken Hepatit C Virüsü açısından düşük endemisite bölgesindedir. Ülkemizde  Hepatit B  oranı yüzde 2 -7 iken, Hepatit C oranı yüzde 1 civarında. Karaciğer nakli olan hastalarımızın yüzde 61'inde nakil nedeni hepatit B veya hepatit C'dir. Prof.Dr. Aygen, viral hepatitlerin 2030 yılına kadar yok edilmesinin global bir proje olduğunu kaydetti. Prof.Dr. Aygen, "Türkiye'de bu konuda ciddi adımlar atılmıştır. 1998 yılından itibaren tüm yeni doğanlara ve risk grubunda bulunanlara Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz hepatit B aşısı yapılmaktadır. Bu aşılama programıyla 2000 yılında yüzde 12'lerde olan yeni enfekte olgu sayısı , 2012 yılında yüzde 5' lere gerilemiştir.  Ancak yine de ülkemizde 3 buçuk milyon hepatit B hastası,  750 bin hepatit C hastası olduğu tahmin edilmektedir" dedi. 

HEPATİT A'DAN AŞI İLE KORUNMAK MÜMKÜN
Prof.Dr. Bilgehan Aygen, "Hepatit B Virüsünden korunmanın, Hepatit D'den de korunmak anlamına gelir. Hepatit A virüsü (HAV) dünyada en sık görülen akut viral hepatit etkenidir. Ülkemiz HAV infeksiyonu epidemiyolojisi açısından orta endemisite bölgesinde yer almaktadır. Hepatit A kontamine su ve besinlerle salgınlara yol açabilen, çocukluk çağında hafif belirtilerle geçirilebilirken ileri yaşlarda geçirilmesi durumunda daha ağır seyreden ve şiddetli karaciğer hastalığıyla ölümlere yol açabilen bir virüstür. Hepatit A infeksiyonundan da aşı ile korunmak mümkündür ve hepatit A aşısı 2012 yılından itibaren ülkemizde çocukluk aşıları kapsamına alınmıştır.  Vahşi ve evcil hayvanlarda bulunur ve akut infeksiyona neden olur. Erişkinlerde çocuklardan daha sık görülür, hamilelerde daha ağır seyreder. Bağışıklığı baskılanmış hastalardaysa kronik hepatit tablosu yapması açısından önem taşımaktadır." diye konuştu.  

Prof.Dr. Aygen, 2016 yılı Mayıs ayında toplanan 69'uncu Dünya Sağlık Meclisi'nde  alınan en önemli kararlardan birisinin viral hepatitler konusunda belirlenen stratejiler olduğunu vurguladı. Prof.Dr. Aygen," Bu stratejiler; 2020 yılına kadar hepatit B ve C'de yeni hasta sayılarında yüzde 30 ve bu hastalıklara bağlı ölümlerde yüzde 10 azalmayı kapsamaktadır. Anahtar yaklaşım hepatit A,B ve E ye karşı aşılama programlarının genişletilmesi; hepatit B'de anneden çocuğa geçişin engellenmesine odaklanılması; enjeksiyon, kan ve cerrahi uygulamaların güvenli olmasını sağlamak; ve hepatit B ve C tedavisine ulaşımın artırılmasını sağlamayı içermektedir." dedi. 

HEPATİT C, 15-20 YIL İÇİNDE YOK EDİLEBİLECEK
Daha kısa süreli, daha etkin ve yan etkileri tolere edilebilir yeni oral tedavi seçeneklerinin önümüzdeki yıllarda Hepatit C infeksiyonunun seyrinde önem­li değişikliklere yol açacağını kaydeden  Prof.Dr. Aygen, "Yeni ilaç tedavileriyle yüksek kalıcı virolojik yanıt  oranları elde edilebilmekte ve Hepatit C Virüsü infeksiyonu nere­deyse tüm hastalarda tedavi edilebilmektedir. Yapılmış olan yeni çalışmalar göstermiştir ki, HCV infeksiyonu, tanısı teda­visi ve yeni bulaşmaların engellenmesine yönelik stratejiler sayesinde, önümüzdeki 15-20 yıl içinde yok edilebilecek­tir" diye konuştu. 

HEPATİTLERİ YOK ETMEK İÇİN "NOhep" KAMPANYASI

2016 yılı Dünya Hepatit gününde, 2030 yılına kadar hepatitleri yok etmek için, Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından NOhep kampanyasının başlatıldığını ifade eden Prof.Dr. Bilgehan Aygen, "Bu yıl Dünya Hepatit Günü'nün teması 'HEPATİTLERİ YOK ET' dir. Bu tema kapsamında özellikle düşük ve orta sosyo-ekonomik düzeyde olan ülkelerdeki olguların tanı ve tedavi olanaklarına erişmesi ana hedeftir. Bu hedef doğrultusunda 2030'da Hepatit B ve Hepatit C bulaşmış kişilerin  yüzde 90'ına tanı konması ve yüzde 80'inin tedaviye ulaşmasının sağlanması planlanmıştır. Bu hedefe ulaşmak için toplumda büyük farkındalık yaratılması, artmış tanı olanaklarının ülkenin her bölgesinde kullanıma koyulması, düzenli aşılama programlarının devam etmesi ve hatta artırılması, güvenli kan ürünleri ve enjeksiyon kullanımı gibi anahtar girişimlerin ülke genelinde uygulamaya konulması  gerekmektedir. Viral hepatitleri vurgulayan her aktivite onun yok edilmesi  için bir adımdır" dedi. 

Prof.Dr. Bilgehan Aygen, KLİMİK Derneği Viral Hepatit Çalışma Grubu'nun (VHÇG) 200'ü aşan hekim üyesiyle kurulduğu günden itibaren yeni olgu sayısının azaltılması, hepatit B ve C gibi kronikleşen hastalıklarda,   hastaların tedavisinin sağlanması konusunda çalışmalarına devam ettiğini de vurguladı.  Prof.Dr. Aygen, "KLİMİK Derneği VHÇG olarak;  Dünya Hepatit İttifakı NOhep kampanyası hedeflerine ve 69'ncu Dünya Sağlık Meclisi'nde viral hepatitler konusunda belirlenen hedeflere ulaşmak için; ülkemizde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yapılacak olan çalışmalara önderlik etmeye ve destek vermeye devam edeceğiz. Viral Hepatit Çalışma Grubu, viral hepatitler konusunda toplumun bilgilendirilmesini kendisine misyon edinmiştir" dedi. 
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler