Uzmanlar uyarıyor: Cep telefonu boy kısalığı yapıyor

Ergenlik çağındaki çocukların cep telefonunun manyetik dalgalarına maruz kalmaları, çocuklarda boy kısalığına ve beynindaha az gelişmesine neden oluyor.

Yayınlanma: 29.07.2017 - 10:30
Abone Ol google-news



Uzmanlara göre cep telefonunun mavi ışığı, büyümeyi sağlayan ve kanserden koruyan melatonin hormonunun salgılanmasını engelliyor. Prof. Dr. Kadir Kotil, “Cep telefonunun yaydığı manyetik dalga beyin gelişimini olumsuz etkiliyor” diyor.

Cep telefonlarının yaydığı manyetik enerjinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileriyle ilgili ürkütücü gelişme. Türk Nöroşirurji Derneği Spinal ve Preferik Sinir Cerrahisi Grubu Başkanı Prof. Dr. Kadir Kotil’e göre, ergenlik çağındaki çocukların cep telefonunun ekran ışığına maruz kalmaları, çocuklarda boy kısalığı ve beynin daha az gelişmesine neden oluyor.

Kotil, “Gerek farelerde, gerek tavuk embriyosunda yapılan bilimsel çalışmalarda uzun süreli ve 900mHZ civarındaki elektromanyetik dalgaların, kaldı ki cep telefonları buna uyuyor; Beyin gelişimi, sperm kalitesinin bozulması ve kamçı hareketinin azalmasına bağlı olarak erkeklerde kısırlık ve tirod sorunları yaptığı biliniyor” diyor.

En büyük risk grubunun ergenlik dönemindeki çocuklar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kotil’in uyarıları şöyle:

‘Asıl risk ergenlikte’

“Ergenlerde büyüme döneminde cep telefonları ekranındaki mavi ışık retina üzerinden epifiz bezini etkileyerek büyüme hormonunu etkiliyor. Bu daha çok melatonin üzerinden etkili oluyor. Bunun bilimsel çalışmalarının dokümanı mevcut. Tehlike büyük, teknoloji bize ve çocuklarımıza zarar veriyor. Fazla ışıkta kalmak, çocuğun ergenlik döneminde boyunun kısa kalmasına, beynin daha az gelişmesine neden olabilir. Karanlık dünya size melatonin hormonunu sunuyor. Melatonin, bilinen en güçlü kanser önleyici. Melatonin karanlıkta salgılandığında çocuğu da büyütüyor. Yattıktan sonra cep telefonlarının kapanması gerekiyor.” İstanbul Bilim Üniversitesi Deneysel Tıp ve Ar-Ge Merkezi Direktörü Yrd. Doç. Oytun Erbaş da konuyla ilgili şunları anlattı:

7 saat sonrası tümör

“Yetişkinlerde günde 14 saat, çocuklarda ise günde 7 saat üzerinde cep telefonu kullanmak beyin tümörüne yol açıyor. Sigara paketlerinde olduğu gibi cep telefonu kutularının üzerine de kullanım süresiyle ilgili uyarı yazıları konulmalı. Bluetooth, wifi gibi bağlantıların hepsi yüksek yoğunluklu ve sürekli manyetik alan oluşturuyor. Bu manyetik alan dokulara enerji yüklerken, ısınmalarına neden oluyor. Dokular ısındığında mikro dalga etkisi yaparak iç organ ısınması şeklinde DNA’ları tamir eden emzimlerin çalışmasını bozuyor. Bu döngü beraberinde Alzheimer, Parkinson, sperm yapımında bozukluklara yol açıyor. Boy uzamasına engel olan ise aslında Bluetooth ve wifi gibi manyetik dalgalar.”

Beyni olumsuz etkiliyor

Sakarya Üniversitesi Elektromanyetik Alanlar ve Mikrodalga Tekniği Ana Bilim Dalı öğretim üyesi; “Baş bölgesi ve gözler vücudun en merkezi grubu. Bu bölgede su oranı daha yüksek. Bu nedenle cep telefonundan yayılan elektromanyetik etkileşim daha yüksek seviyede. Elektromanyetik etki vücuda gözlerden girip mikrodalga etkisi yapıyor. Şayet uyuduğunuz odada kablosusuz erişim üzerinden elektromanyetik bulutu kaplanırsa, vücudunuz melatonin salgılamıyor. Bu durum çocuklarda büyüme sorunu ve gelecekte kanser riskine davetiye çıkarıyor.” (Milliyet)

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler