Aşırı sıcak ve nemle baş etmenin yolları

Mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklıklar aşırı nemin etkisiyle ciddi sağlık sorunlarına neden olurken, dikkat edilmediği takdirde hayati tehdit edecek boyutlara varabiliyor. Uz. Dr. Özgür Mollaoğlu, sıcak ve nemli havalarda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Yayınlanma: 07.08.2017 - 09:30
Abone Ol google-news

Hava sıcaklıklarına bağlı olarak nem oranının yükselmesi, çocuklar ve yaşlılarla birlikte; kalp, astım, diyabet gibi kronik rahatsızlığı olanları da olumsuz etkiliyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklıklar aşırı nemin etkisiyle ciddi sağlık sorunlarına neden olurken, dikkat edilmediği takdirde hayati tehdit edecek boyutlara varabiliyor. Uz. Dr. Özgür Mollaoğlu, sıcak ve nemli havalarda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Sıcak çarpmasının komaya neden olabileceğini söyleyen Uz. Dr. Özgür Mollaoğlu, “Hava sıcaklıklarının arttığı dönemlerde en çok karşılaşılan sağlık sorunu, sıcak çarpmasıdır. Önemli ve tehlikeli durumlara neden olabilen sıcak çarpması yüksek ateş, terleyememe, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı ve nabız hızlanması gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Çocuklar, yaşlılar, kronik rahatsızlığı olan ve açık tenli insanların daha fazla etkilendiği sıcak çarpmasında, komaya kadar gidebilen sinir sistemi bozuklukları yaşanabilmektedir. İlerleyen aşamasında algılama ve koordinasyon yeteneği ile birlikte görme netliğinde bozulma, göz çukurlarının belirginleşmesi ve bilincin kaybolması ortaya çıkabilir” diye konuştu.

Klima kullanımı sağlığınızdan edebilir

“Yaz aylarında aşırı sıcak ve nemden etkilenmemek için en sık başvurulan serinleme yöntemlerinin başında klima geliyor” diyen Uz. Dr. Mollaoğlu, “Ancak dikkat edilmezse klima da ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Özellikle, bakım ayarları zamanında yapılmayan ve düşük derecelerde çalıştırılan klima çocuk, yaşlı ve alt solunum yolu rahatsızlığı bulunanları olumsuz etkileyebilmektedir.

Klimanın 23-24 derece aralığında çalıştırılması ve direk temas edecek şekilde soğuk havaya maruz kalınmamasına dikkat edilmelidir. Zatürre gibi ciddi hastalıkları neden olabilen yanlış klima kullanımı, alerjik bünyeli kişilerin şikayetlerini artırabilmektedir. Bununla birlikte uzun süre sıcak ortamda kaldıktan sonra aniden klimalı soğuk bir ortama girmek kalp damarlarında spazm etkisi yaparak büzülmelere ve krizlere neden olabilmektedir. Ev ve işyerinde kullanılan klima gibi otomobillerde de soğuk havaya direk maruz kalmaktan kaçınılmalıdır” dedi.

Kalbe dikkat

Sıcak ve nemli havaların kalp hastaları için dikkat edilmesi gereken dönemlerin başında geldiğini söyleyen Uz. Dr. Mollaoğlu, “Aşırı nem ile birlikte su ve tuz kaybı kanın pıhtılaşma oranında değişikliklere neden olarak kalbin çalışmasını etkilemektedir. Cildi besleyen damarlar aşırı sıcaklarda genişleyerek vücut ısısını sabit tutmaya çalışmaktadır. Bu durum da kalbin daha fazla çalışmasına neden olmaktadır. Sıcak ve nemli günlerde kalp krizi riskini azaltmak için; sıvı tüketmek hayati önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Yüksek nem oranının sağlıklı kişilerin bile yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Mollaoğlu, “Astım hastalarının zor bir dönem yaşamasına neden olabilmektedir. Alerjenler ve viral enfeksiyonların yanında aşırı sıcak ve nem astım krizlerini tetikleyebilmektedir. Sıcaklıkların yükseldiği ve nem oranının yüzde 60’ları geçtiği günlerde astım hastalarının evden çıkmaması gerekmektedir” dedi.

Şapkasız çıkmayın

Sıcaklardan korunmak için şapkanın önemine de değinen Mollaoğlu, “Gün içinde güneşin zararlı etkilerinden korunmanın en basit yöntemi şapka, şemsiye ve güneşin zararlı etkilerinden koruyucu yüksek faktörlü kremler kullanmaktır. Özellikle güneşin cilt üzerindeki olumsuz yakıcı etkisini yeterince hissedemeyen diyabet hastaları terleme bozukluğu nedeniyle ciddi sorunlar yaşayabilmektedir” diye konuştu.

Aşırı sıcak ve nemin yüksek olduğu günleri rahat atlatabilmek için tavsiyelerde de bulunan Mollaoğlu, sözlerini şöyle noktaladı: Mevsime uygun, vücudun sıcaklığını çok yükseltmeyecek, terletmeyecek, açık renkli kıyafetler giyin. Güneşten korunmak için geniş kenarlı şapkalar takın. Günlük sıvı ihtiyacınızı ihmal etmeyin. 2,5 - 3 litre su ile birlikte, vücudun kaybettiği elektrolitler için mineralli su tüketmeyi unutmayın. Özellikle 11.00 – 16.00 saatleri arasında güneşlenmeyin. Spor için akşam saatlerini seçin.

Soğuk ya da sıcak su yerine ılık su ile duş almayı tercih edin.

Küresel ısınma Avrupa’da her yıl 150 bin insanı öldürecek!

İtalyan Çevre Koruma ve Araştırma Entitüsü'nden Dr. Giovanni Forzieri liderliğinde yapılan araştırmaya göre, küresel iklim değişikliği nedeniyle 100 yıl içinde Avrupa'da hava durumundan kaynaklı ölümler 50 katına çıkabilir.

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre Lancet Gezegen Sağlığı dergisinde yayımlanan araştırmada, referans olarak alınan 1981-2010 yılları arasında Avrupa'da aşırı sıcaklık gibi hava koşulları nedeniyle yılda 3 bin ölüm gerçekleştiği belirlendi. 2100 yılı itibariyle ise bu sayının 152 bine ulaşabileceği hesaplandı.

Araştırmacılar, "Hava durumu kaynaklı hastalıkların 2100 yılı itibariyle Avrupa nüfusunun 3'te 2'sini etkileyeceğini belirledik" derken, bu oranın 1980-2010 döneminde yüzde 5 seviyesinde olduğuna dikkat çekti.

Araştırmada ayrıca kıyılarda gerçekleşen seller yüzünden yılda altı kişi olan ölümlerin yüzyılın sonunda yılda 233 kişiye yükselebileceği aktarıldı.Araştırmacı Forzieri, 21'inci yüzyılda iklim değişikliğinin insan sağlığını en çok tehdit eden etmenlerin başında geldiğini söylüyor. Forzieri aynı zamanda küresel ısınmanın etkileri bir şekilde azaltılmazsa 350 milyon Avrupalının zararlı iklim koşullarına maruz kalacağını belirtiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon