Beyin şalteri indirebilir

Eğer vücudu susuz bırakırsanız organlar tepki vermeye başlar. Bazı ağrılarınızın ve sağlık sorunlarınızın nedeni belki de budur.

Yayınlanma: 11.09.2017 - 19:42
Abone Ol google-news

Genel Cerrahi uzmanı Prof. Murat Aksoy, suyun birçok organ için önemli olduğunu vurgulayarak “Eğer vücudu susuz bırakırsanız organlar tepki vermeye başlar. Bazı ağrılarınızın ve sağlık sorunlarınızın nedeni belki de budur” diyor.

Aksoy, beyin, karaciğer, böbrek ve kalp gibi organların yüzde 65-80’inin su olduğunu belirterek “Kemiklerde bu oran daha düşüktür ama kemiklerde bile var olan su miktarı kemik ağırlığını yüzde 30’u kadardır. İşte bu nedenlere vücudumuzun su içeriğinin eksilmemesi gereklidir. Aksi halde organların işleyişi tehlikeye girer” diyor.

Aksoy şunları söylüyor: “Beynimizin yüzde 85’i sudan oluşuyor ve beynin çalışması büyük oranda suya bağlı. Su vücudumuzda ve dolayısıyla beyinde azalmaya başladığı zaman beyin adeta şalteri indiriyor. Suyun azalmaya başlaması ile baş ağrısının gelişmesi en sık bulgu. Bu nedenle özellikle sıcak yaz aylarında baş ağrınız olursa ilk yapmanız gereken iş hemen su içmek.

Birçok kez ağrınızın hafiflediğini ve zamanla geçtiğini göreceksiniz. Bunun yanı sıra beyinde suyun azalması ile beraber halsizlik, sinirlilik, duygusal boşluk, uyku bozuklukları oldukça sık görülen durumlardır.

Bu konuda yapılan çalışmalar, vücudumuzda yüzde 1 su kaybettiğimizde beyinde algı mekanizmalarının yüzde 5 oranında bozulduğunu gösteriyor. Su kaybı oranı yüzde 2’ye çıktığı zaman kısa dönem hafızamız zayıflıyor ve yeni öğrendiklerimizi hızla unutuyoruz, odaklanma sıkıntıları yaşıyoruz ve matematik problemlerini çözmekte zorlanıyoruz.”

BÖBREK YETERSİZLİĞİ

Prof. Murat Aksoy, su kaybından etkilenen organların arasında böbreklerin de özel bir yeri olduğunun altını çiziyor ve ekliyor: “Vücudun su miktarının ayarlanmasında böbreklerin rolü önemli. Kan miktarı veya kandaki su miktarı azaldığı zaman böbrekler suyu daha fazla kaybetmemek için süzme işini askıya alıyor ve böbrekler daha az idrar üretmeye başlıyor. Bunun yolu da böbreklere giden kan miktarını azaltmaktan geçiyor. Kanın böbreklere az gelmesi aslında böbreklerin de beslenmesinin bozulması demek çünkü böbrekler de kan tarafından yaşatılıyor. İşte bu nedenle suyun vücudumuzdan azalması ile beraber böbrek yetersizliği riski ile karşı karşıya kalıyoruz. Cildimiz bile kendini korumak ve vücuttan suyu daha fazla kaybetmemek için aşırı sıcakta önce terlese de daha sonra kurumaya başlıyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler