Havada astım kokusu

Hava kirliliği her 10 yılda bir astım görülme sıklığını yüzde 50 artırıyor.

Yayınlanma: 12.09.2017 - 19:34
Abone Ol google-news

Dünya çapında kronik solunum hastalıklarının başlıca nedeni olan astım, günümüzde 360 milyon kişiyi etkiliyor. Görülme sıklığı her geçen gün artan astımın en önemli nedenleri arasında hava kirliliği geliyor. Astımın her 10 yılda bir görülme sıklığının yüzde 50 oranında arttığını söyleyen Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. William Checkley, “Rakamlar 2017 yılında dünya çapında 540 milyon kişinin astımdan etkileneceğini gösteriyor” dedi.

Özellikle sanayide ve trafiğe çıkan araç sayısında yaşanan artış hava kirliliğinin de artmasına neden oluyor. Küresel bir sorun olan hava kirliliği birçok hastalığın da temel sebepleri arasında. Astımın da hava kirliliğinden etkilenen hastalıkların başında geldiğini söyleyen Türkiye’de Anadolu Sağlık Merkezi’nin işbirliği içerisinde olduğu Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. William Checkley, “Astımın görülme sıklığı her 10 yılda bir yüzde 50 artıyor” dedi.

Sigara dumanı

Küf, polen, evcil hayvanların salgı ve tüyleri, ev tozu akarları, hava kirliliği ve sigara gibi alerjenlere maruz kalınmasının astım sıklığını artırdığını anlatan Doç. Dr. Checkley, “Zaten astım hastası olan insanlarda bu alerjenlere maruz kalınması solunum yollarında iltihaba, solunum yollarının etrafındaki yumuşak dokuların kalınlaşmasına ve mukus salgılanmasına neden oluyor” diye konuştu. Özellikle hırıltı, sık öksürme, hızlı nefes alıp verme, göğüs sıkışması, boyun ve göğsün içeri doğru çekilmesi gibi belirtilerin astım açısından ciddiye alınması gereken belirtiler olduğunu vurgulayan Checkley, “Hayatı tehlikeye atabilecek ciddi belirtiler ise konuşma zorluğu, mavi dudak veya tırnaklardır. Bu durumda mutlaka hastaneye başvurulmalıdır” değerlendirmesini yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler