Prostat milyonlarca erkeği olumsuz etkiliyor

Prof. Dr. Cemil Uygur: Prostat kanseri erken dönemde belirti vermiyor. 50 yaş üstü erkekler, sık idrara çıkanlar, idrarda kan görenler risk altındadır.

Yayınlanma: 14.09.2017 - 22:39
Abone Ol google-news

Prostat hastalıkları Türkiye’de ve dünyada milyonlarca erkeği olumsuz etkiliyor. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Cemil Uygur, prostat kanserinin erken dönemde herhangi bir belirti vermediğini vurgulayarak “Türkiye’de her 12 erkekten biri prostat kanserine yakalanıyor. 50 yaş üstündeki erkekler, daha sık idrara çıkanlar, idrar debisi azalanlar, sertleşme sorunu çekenler, idrar veya semende kan görenler prostat kanseri riski altındadır” uyarısında bulundu.

15 Eylül Dünya Prostat Günü. Konuya ilişkin açıklama yapan Prof. Dr. Cemil Uygur, dünyada her 7 erkekten 1’inin, Türkiye’de ise her 12 erkekten birinin prostat kanserine yakalandığını anımsattı. Uygur, prostat kanserinin günümüzde erkekleri etkileyen önemli sağlık problemlerinden biri olduğunu vurgulayarak “Bu hastalık erkeklerde görülen ve kansere bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 9 nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Zamanla kanserli dokunun büyümesi ve prostat içerisinden geçen idrar kanalına bası oluşturması sonucu idrar yapma ile ilgili problemlere yol açabiliyor” dedi. Uygur, prostat kanserine ek olarak orta yaş üstü erkeklerin günlük hayatını zorlaştıran prostat bezi büyümesinin de sık idrar sıkıştırması ve idrarı tam olarak boşaltamama olarak belirti verdiğini söyledi.

Prostat biyopsisi

Prostattaki büyümenin 40’lı yaşlardan sonra dikkat çektiğini ve şikâyetlerin bu dönemde arttığını söyleyen Uygur, “Hangi nedenle olursa olsun üroloji polikliniğine başvuran 40 yaşın üzerindeki kişilerin muayenesinde ilk olarak, hastanın prostat kanseri olup olmadığı araştırılıyor. Çünkü kendine has belirtisi bulunmayan prostat kanseri yalnızca ileri evrede, idrar yolunda sıkışmaya neden olabiliyor” diye konuştu. Kansere yönelik taramaların elle muayene ile prostat kontrolü ve kanda PSA incelemesinden oluştuğunu kaydeden Prof. Uygur, “Eğer bu incelemelerin sonucunda bir risk olduğu düşünülürse, prostat biyopsisi alınarak araştırma tamamlanıyor. Kanser olasılığı ortadan kalktıktan sonra ise hastanın idrarla ilgili şikâyetlerinin ne sıklıkta ve şiddette olduğu değerlendiriliyor” dedi.

Prostat kanserinin erken dönemde herhangi bir belirti vermediğini vurgulayan Uygur, özetle şunları söyledi:

“Genel olarak geç dönemde ortaya çıkan şikâyetler idrar sıklığında artış, idrar akımında zayıflama, idrar yapamama hali, kesik kesik idrar yapma, idrar yaparken ağrı/yanma hissi ve idrarda kan görülmesi şeklinde olabilir. Hastalığın prostat dışında kemiklere de yayılmış olması durumunda kemik ağrıları, özellikle de sırt bölgesinde, kalça, bacaklar ve kaburgalarda ortaya çıkabilir. Klasik biyopsi yönteminde, Trans Rektal Ultrason eşliğinde standart bölgelerden biyopsi örnekleri alınıyor. Gelişmiş MR görüntülerini gerçek zamanlı ultrason görüntüleri ile birleştiren MRTRUS Füzyon yöntemi ise, prostatın üç boyutlu haritasını çıkararak robot yardımıyla biyopsi iğnesini doğrudan kanser şüphesi olan odaklara yönlendiriyor. Muayenesi normal, PSA’sı yüksek hastalarda kanser oranı yüzde 25-30. Klasik biyopsi, var olan kanserlerin yüzde 70-75’ine tanı koyabilmekte. MR-TRUS Füzyon biyopsisiyle ise tanı oranı yüzde 95’in üzerine çıkıyor. MR-TRUS Füzyon biyopsisi sayesinde özellikle PSA yüksekliği devam eden ve tekrarlayan prostat biyopsilerinde tümör saptanmayan hastalarda klinik açıdan önemli kanserlerin yakalanma oranı yükseliyor.”

7 önemli bilgi

* ABD’de yeni tanı konulan tüm kanserlerin yüzde 8’i prostat kanseridir.

* Erkeklerde yeni tanı konulan her 100 kanserin 15’i prostat kanseridir.

* Türkiye’de erkeklerde en sık görülen 2. kanser prostat kanseridir.

* Prostat kanseri, kansere bağlı ölümlerde akciğer ve kolorektal kanserlerden sonra üçüncü sırada yer alır.

* Erkeklerde kansere bağlı ölümlerin yüzde 5’ini prostat kanseri oluşturur.

* Her 39 erkekten biri prostat kanserinden ölür.

* 50 yaş üstündeki erkekler, daha sık idrara çıkanlar, idrar debisi azalanlar, sertleşme sorunu çekenler, idrar veya semende kan görenler prostat kanseri riski altındadır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler