Pinpin baklası kanser, kalp krizi ve şekerden koruyor

Pinpin baklasının, bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser, kalp krizi, şeker ve kansızlık gibi hastalıklara karşı koruyucu etkisinin bulunduğu, ruh sağlığına katkı sağladığı bildirildi.

Yayınlanma: 16.06.2014 - 11:12
Abone Ol google-news

Gazi Üniversitesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, pinpin baklasının Ege bölgesinde, özellikle Bodrum ve Milas pazarlarında nisan-haziran aylarında bulunabileceğini söyledi.

Pinpin baklasının, içerdiği çeşitli vitaminler ve mineraller ile bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara yakalanılmasını engellediğini ifade eden Uslu, demir, kalsiyum, fosfor, çinko, vitamin A, B ve K, potasyum ve kanser önleyici niasin, çok zengin protein ve lif içeriğiyle eşsiz bir gıda olduğunu dile getirdi.

 

Güçlü antioksidanlar içeriyor

İçerdiği B vitamininin vücudun büyüyüp, gelişmesi ve diğer fonksiyonları için çok önemli olduğuna değinen Uslu, şunları kaydetti: "Fosfor, demir ve kalsiyum mineralleri özellikle büyüme çağındaki çocuklar ve hamile kadınlar için çok gereklidir. Potasyum, kasların güçlenmesine yardımcı olur. Pinpin baklasında, kolayca çözünebilen zengin lifler, özellikle kandaki istenmeyen, kötü kolesterol düzeyini düşürücü etkisiyle kalp krizi geçirme riskini azaltır. Midede uzun süre kalan, çözünmeyen yüksek orandaki lifli bileşenleriyle kan şekerini dengelediği için, şeker hastalığına karşı koruma sağlar ve bağırsakları çalıştırır. Güçlü antioksidanlar içeren pinpin baklası, kaliteli bitkisel protein kaynağı olduğu için, vücuttaki kanser yapıcı yabancı maddeleri yok etme özelliğine sahiptir. Araştırmalar; pinpin baklasında bulunan coumestrol denilen bir polifenolun, mide kanseri riskini düşürdüğünü göstermiştir."

 

Ruh sağlığına da katkı sağlıyor

Özellikle kansızlık problemi olan kadınların pinpin baklasını sıklıkla tüketmesi gerektiğine dikkati çeken Uslu, çok zengin çinko bileşenler içeren bitkinin özellikle vücuttaki sinir sistemi bozukluklarını tedavi ederek, ruh sağlığına önemli katkılar sağladığını dile getirdi.

Uslu, pinpin baklasının kalorisi ve yağ oranı çok düşük olduğundan kolesterol içermediğini vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler