Hastalık nadir tedavisi yakın

Ölümcül olabilen kemik tümörü Ewing Sarkomu’na ABD’den umut veren haber.

Yayınlanma: 19.10.2017 - 20:20
Abone Ol google-news

ABD Georgetown Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Aykut Üren, Ewing Sarkomu olarak bilinen ve genellikle çocuk ve gençlerde görülen nadir bir kemik tümörü üzerinde bir ilaç çalışması yaptıklarını ve umut vaat eden aşamaya geldiklerini belirterek “15-20 yıllık çalışma sonunda labarotuvarda ilaç geliştirdik. Onun patenti alındı. Faz 1 denilen klinik çalışmalara başlandı. Faz 2 bitince bu ilaç dünyada Ewing Sarkomu hastalarda kullanılabilir hale gelebilecek. Bu ilaç ileride prostat kanseri tedavisinde de kullanılabilir” dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) tarafından düzenlenen “5. Uluslararası İlaç Tasarım Kongresi” üniversitenin Beşiktaş Yerleşkesi’nde başladı. 3 gün sürecek kongrede, yeni nesil ilaçların keşfi ve geliştirilmesi, özgün ilaç tasarımı ve önemli hastalıkların tedavilerinde gelinen noktalar ele alınacak.

Kongre kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr. Aykut Üren, Ewing Sarkomu üzerinde çalıştıkları ilaç hakkında bilgi verdi.

Prof. Üren, “İlaç geliştirmek pahalı bir iş. 1 milyar doları geçiyor. Preklinik (klinik öncesi) çalışmalara ise 200-300 milyon dolarlık yatırım gerektiriyor. Ewing Sarkomu dediğiniz hastalık diğer kanserlere göre nadir görülüyor. ABD’de toplasanız senede 400, Avrupa’da ise senede 1000 hasta çıkar. Türkiye’de ise 100’ü geçmez hasta sayısı... O yüzden büyük ilaç şirketlerinin hiçbiri bu kadar az hastalarla bunun parasını çıkaramayacağı için yatırım yapmıyor. Yatırım yapılmış olsa, tedavi çok daha önceden bulunurdu” dedi.

Bugüne dek hastalığın tedavisi, diğer kanser tedavisinde kullanılan ilaçlarla yapılıyordu. Eğer çocuklar erken evre yakalanırsa yüzde 50-60 tedavi şansı oluyor. Geç evre olursa, ya da hastalık tekrarlarsa kurtulma şansı yüzde 5’lere iniyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler