‘Korkum kanser değil vertigo’

4. evre meme kanseri tedavisi gören ve sağlığına kavuşan Leyla Gökkaya, mücadele ederek hastalığı yendiğini söylüyor.

Yayınlanma: 22.10.2017 - 22:51
Abone Ol google-news

Otomotiv sektöründen emekli 72 yaşındaki Leyla Gökkaya, 5 yıl önce memesinde bir kitle fark etti. Hemen doktora başvuran ve tümörünün 3 yıllık bir tümör olduğunu, ileri evre meme kanseri olduğunu öğrenen Gökkaya “Tedavi sürecimde eşimin de pankreas kanseri olduğunu öğrendik. 2 gün arayla ameliyat olduk ancak hiçbir zaman moralimi bozmadım. Kemoterapiye giderken bile kahkaha atıyordum. Artık vertigodan korkuyorum, kanserden korkmuyorum” diyerek yaşadıklarını özetledi.

Düzenli kontrol

Memesinden kitle fark ettikten sonra durumu eşine anlatan Gökkaya, ertesi gün hastaneye gitti. Mamografi, ultrason ve patolojinin ardından hekimler memenin alınması gerektiğini söyledi. Gökkaya, bu andan sonra yaşadıklarını şöyle anlattı: “Tümör koltuk altımdan yemek borusu etrafındaki lenflere de uzanmış. Tedavi sürecimde eşim de üzüntüden panik atak geçirdi. 1 ayda 25 kilo verdi. Doktora gittik ve eşimin pankreas kanseri olduğunu öğrendik. Stresten bir gecede göğsüm balon gibi şişti. Bunun üzerine kitlenin alınmasına karar verildi. Mememden bir avuç dolusu kitle çıktı. 5.5 cm büyüklüğünde bir kitleydi. Ancak şu an iyiyim, tahlillerim temiz, düzenli kontrollerimi ihmal etmiyorum.”

‘Hastalığın seyrine olumlu katkı sağladı’

Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, Gökkaya’ya 2013 yılında metastatik meme kanseri tanısı konulduğunu kaydederek “Hasta kendisine önerilen değişik seri tedavilere iyi bir uyum gösterdi. Tedavi sürecinin yönetilmesine aktif katılım şeklinde olan bu yaklaşımının tüm hastalarımız için değerlendirilmesi gerektiği ve gerek tedavi uyumuna, gerekse hastalığın seyrine olumlu katkı sağladığı kanaatindeyim” dedi.

'Kahkahalar atıyordum'

Ailede hiç kanser vakasının olmadığını söyleyen Leyla Gökkaya, “Tanı konduğunda hiç üzülmedim ve kafama takmadım. Ben kemoterapiye giderken bile kahkaha atıyordum. İnsanlar ‘Sen çok neşelisin, bu hastalık seni nereden buldu?’ diye hayret ederlerdi. Kemoterapi alırken çok kilo aldım, yürüyemiyordum. Ancak yine de neredeyse her gün hava almak için Kadıköy’e kafeteryalara gidip fasıl dinlerdim. O bana yetti. Ben yüksek moralliyim. Bu süreçte eşim, kızım, oğlum, ailem bana çok destek oldu. Bir ara vertigo oldum, ancak onu da atlattım. Vertigodan korkuyorum, kanserden korkmuyorum. Bu hastalık gelip geçti” diye konuştu.

'Kendi doktorunuz olun'

Dünyada en önemli sağlık problemleri arasında yer alan meme kanseri, her 8 kadından 1’inde görülüyor. Son bir yıl içinde ülkemizde 17 bin kadına meme kanseri tanısı konulduğu belirtiliyor. Erken evre meme kanseri olan kadınlarda ele gelen kitle veya başka şikâyet bulunmayabilir. Kanser ilerledikçe memenin dokusundan farklı ve kaybolmayan kitle, memede şişlik, meme cildinde çekinti, portakal kabuğu görünümü, kızarıklık, memenin şeklinde değişiklik, asimetri, meme başında kabuklanma, soyulma, meme başı şeklinde değişiklik, meme başının içeri çökmesi, meme başından akıntı gibi belirtiler var ise hızlıca doktora başvurulmalı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler