2 doktor ve 1 Tıp öğrencisi aynı gün yaşamına son verdi

İki gün içerisinde Adana’da asistan, Batman’da uzman hekim ve en son İstanbul’da tıp fakültesi öğrencisi intihar etti. Meslek örgütleri isyanda.

Yayınlanma: 01.11.2017 - 09:02
Abone Ol google-news

Fiziki saldırıların hedefindeki sağlık çalışanları bir yandan da ağır çalışma şartlarının yarattığı travma ve bunun ölüme dek uzanan etkileri ile gündeme geldi. İki gün içerisinde Adana’da asistan, Batman’da uzman hekim ve en son İstanbul’da tıp fakültesi öğrencisi intihar etti.

Sağlıkçılar yıllardır uyarıyordu... Bakan Demircan: Performans sistemi değişmeli

36 saatlik nöbetler

Adana’daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde görevli 26 yaşındaki asistan doktor Ece Ceyda Güdemek, 6’ncı kattaki evinin balkonundan beton zemine atlayarak hayatını kaybetti. Gaziantep’te toprağa verilen Güdemek’in intihar etmeden önce bıraktığı notta, ailevi sorunları ve çalışma koşullarıyla ilgili şikâyetleri olduğu öğrenildi. Güdemek’in yakınları da genç doktorun çok ağır koşullarda çalıştığını ve 36 saat nöbet tuttuğunu söyledi.

‘Bıktım baş ağrılarından’

Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde yaklaşık bir buçuk yıldır kalp damar cerrahı olarak görev yapan 39 yaşındaki uzman doktor Ergin Karakuş, evinde damardan vücuduna ilaç enjekte ederek intihar etti. Sabah yapılması gereken ameliyata gelmemesi üzerine Karakuş’un evine giden çalışma arkadaşları cansız bedeniyle karşılaştı. Eşi ve çocuğunun İzmir’de olduğu öğrenilen Karakuş’un parçalanan cep telefonunun üzerinde “Bıktım baş ağrılarından” yazan bir notun bulunduğu belirtildi.

 ‘Sınavım var, uykusuzum’

İstanbul’da Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenim gören Yağmur Çavuşoğlu isimli genç kadın intihar etti. Genç kadının intihar etme sebebi henüz öğrenilemezken cenazesi dün İstanbul Tepekent Fatih Sultan Mehmet Camii’nde toprağa verildi. Genç kızın 13 Ekimde sosyal medyada, ‘Sınavım var, uykusuzum’ şeklinde paylaşımda bulunduğu görüldü.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meslek örgütleri: Tükenmişlik sendromu

Sağlık meslek örgütleri ve sendikalar, intiharların ardından Sağlık Bakanlığı’nı göreve çağırdı. Açıklamalarda “Hekimler art arda intihar ediyor, hükümet seyrediyor. Sağlık Bakanlığını, insan onuruna yaraşır yaşam ve çalışma koşulları için göreve çağırıyoruz” denildi. İntiharların ardından yazılı bir açıklama yayınlayan Türk Tabipler Birliği (TTB), “Bu acılar artık yaşanmasın” diyerek, hekimlerin çalışma koşullarının düzeltilmesi gerektiğini belirtti.

Yapılan açıklamada, “İnsan yaşamının sorumluluğunu üstlendiğimiz ve onurla sürdürdüğümüz meslek hayatımızda düzelmeyen yoğun ve yorucu çalışma koşulları, uzun süren çalışma saatleri, mesleğimizi uygularken yaşadığımız duygusal fiziksel yüklenmenin getirdiği yıpranma, yetmezmiş gibi şiddete uğrama riskimiz, değersizleştirilen emeğimiz ve mesleki kimliğimiz, güvencesizlikle yaratılan geleceksizlik...” denildi.

Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, hekimlerin intihar nedeniyle ölüm oranlarının diğer meslek gruplarına göre daha yüksek olduğunu belirtti. Bacaksız, çalışma sürelerinin uzun olması, yoğun iş baskısı, hekimlerden yüksek performans beklentisi ve tüm bunlara bağlı olarak yaşanan yoğun stres, intiharlara bağlı ölümleri beraberinde getirdiğini kaydederek, özetle şu ifadelere yer verdi: “Sağlık çalışanları yoğun stres altında tükenmişlik sendromu yaşamakta, iş yükü altında ezilmekte, can vermekte, hükümet Sağlıkta Dönüşüm Programı’nda ısrarlı tavrını sürdürmektedir. Genel Sağlık-İş olarak siyasi iktidarı Sağlıkta Dönüşüm Programı’ndan vakit kaybetmeksizin vazgeçilmesi konusunda uyarıyoruz. ”

Mutsuz, umutsuzuz

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ise yaptığı açıklamada “Çıkışsız hissediyoruz. Mutsuzuz. Umutsuzuz. Sağlık politikaları ve uygulamalarıyla yaratılan vahşet ortamından AKP hükümeti birinci derece sorumludur. Yalnız değiliz, bir aradayken güçlüyüz” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler