Otomatik vites sendromu

Batı ülkelerinde her 37 saniyede 1 kişi ‘derin ven trombozu’ yüzünden ölüyor.

Yayınlanma: 09.11.2017 - 22:38
Abone Ol google-news

Toplantıda yurtdışından getirilen ve Mr. X adı verilen bir robot zeybek oynadı.

Ofis çalışanları, uzun süre yatan hastalar, beyaz yakalı çalışanlar, trafikte kalan ve uzun uçak yolculuğu yapanlar derin ven trombozu ve bunun en önemli komplikasyonu olan akciğer embolisi riski altında. Dünyada her 37 saniyede bir kişi bu nedenle hayatını kaybederken, her 4 ölümden birinin sorumlusu da pıhtı sonucu oluşan akciğer embolisi.

Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği (UVECD) Başkanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, toplardamarlarda pıhtı oluşması ve bu pıhtının akciğere yayılmasının hayatı tehdit ettiğini belirterek “Düz vites araç kullananlar, otomatik vitesli araç kullananlara göre uzun yolda daha şanslı. Debriyaja basmak, her iki bacağı hareket ettirmek önemli’’ dedi.

UVECD tarafından düzenlenen 18. Ulusal Vasküler & Endovasküler Cerrahi Kongresi ve 9. Ulusal Fleboloji Kongresi KKTC Girne’de başladı. 12 Kasım’a dek sürecek kongrede Derin Ven Trombozu (DVT) hastalığı ile ilgili güncel bilgiler, düzenlenen basın toplantısında ele alındı. Toplantıda, dünya üzerindeki her 4 ölümden 1’inin nedeni olan kan pıhtılaşmasına bağlı hastalıklar ve komplikasyonlarının da her yıl dünya genelinde 3 milyondan fazla hastanın hayatını kaybetmesine neden olduğu vurgulandı.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, toplumda görülme sıklığı her geçen gün artan DVT hastalığında en büyük risk faktörlerinden birinin hareketsizlik olduğunu söyledi. Köksal, ABD’de 1 milyon, Avrupa’da ise 700 bin insanın DVT’ye bağlı komplikosyondan yaşamını yitirdiğini belirterek “Hastalık bir kan damarının, kan pıhtısı nedeniyle tıkanması anlamına gelir. Pıhtının en sık meydana geldiği yerler bacak ve karın içindeki derin toplardamarlardır. Ancak nadire de olsa kol ve boyun toplardamarlarında da görülebilir. Damarda pıhtı oluşması ve pıhtının akciğere atmasıyla da ani ölümler meydana gelir’’ dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler