3 milyon kişi farkında değil

Prof. Dr. Rıfat Emral, "Her 2 kişiden biri diyabetli olduğunu bilmiyor. Uygun diyet ve egzersiz diyabetle savaşın iki anahtarı" dedi.

Yayınlanma: 13.11.2017 - 18:19
Abone Ol google-news

Diyabet (şeker) hastalığının görülme sıklığı, obezite ile birlikte hızla artıyor. 20 yaş üzeri, her 7 kişiden birinin diyabetli olduğu belirtiliyor. Ülkemizde, 7 milyonun üzerinde diyabetli olduğu, 3 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberi bile olmadığı vurgulanıyor. Ankara Diyabet Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Rıfat Emral, diyabetin temel tedavisini uygun diyet ve egzersizin oluşturduğunu söylüyor.

Yaralara dikkat

Pankreastan salgılanan insülin hormonu yetersizliği veya etkinliğinin azalması sonucu kandaki şeker miktarının artması ile ortaya çıkan bir hastalık olan diyabet, sık sık idrara çıkma, aşırı susama, yorgunluk, ani kilo kaybı, acıkma hissi, nefes kokusu ve yaraların geç iyileşmesi gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Kendisinden çok neden olduğu komplikasyonlar kişilerin sakat kalmasına ve hatta hayatlarını kaybetmelerine neden olan hastalık, günümüzde tüm dünyadaki en önemli körlük, böbrek yetersizliği ve ayak-bacak ampütasyonu nedeni arasında da geliyor. 14 Kasım Diyabet Günü nedeniyle açıklama yapan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Emral, diyabetik bireylerde kalp krizi, felç gibi hayati durumların diyabeti olmayanlara göre 2-4 kat daha sık olduğunu anımsatarak diyabetin oluşmadan önlenmesi halinde hastalık maliyetinin de ortadan kalkacağını anlatıyor. Emral, şöyle devam ediyor: “Bu ise ancak obezitenin önlenmesi ve toplumun bu yönüyle bilinçlendirilmesini gerekli kılar. Diyabetin temel tedavisi uygun diyet ve egzersizdir. Bu açıdan sağlık politikasını belirleyenlere, eğitimcilere ve elbette medyaya büyük görevler düşmektedir. Hekimler diyabetik bireylerin tedavisinde doğal olarak rol alacaklardır ama tüm diğer kronik hastalıklarda olduğu gibi hastalıkta da esas olan toplumun bilinçlendirilmesi ve bireylerin iyi eğitilmeleridir.” Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 199 milyon diyabetli kadın bulunuyor ve bu sayının 2040 yılında 313 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Her yıl 2 milyon kadın diyabete bağlı bir nedenle hayatını kaybediyor. Diyabet, kadınlarda dünyadaki en büyük 9. ölüm nedeni arasında yer alıyor. Her yıl 2,1 milyon kadın diyabete bağlı nedenlerde hayatını kaybediyor. Yaklaşık 7 gebenin birinde gebelik diyabeti ortaya çıkıyor. Diyabet, küresel olarak kadınlarda dokuzuncu ölüm nedenidir ve yılda 2,1 milyon kadının ölümünden sorumlu.

Diyabet hastası en uzun maratonu koştu

Türkiye’deki en uzun maraton olan Likya Yolu Ultra Maratonu’nu koşan diyabet hastası Gürkan Açıkgöz (45), toplam 240 kilometrelik mesafeyi 6 etap şeklinde sağlıklı bir şekilde tamamladı. 20 yaşındayken Tip 1 diyabet hastası olduğunu öğrenen ve sporla uğraşmaya başlayan Açıkgöz’e yakınları “Artık spor yapma sen hastasın” dedi. Ancak o söylenenlerin aksine kontrollü bir şekilde daha çok egzersiz yaptı ve bu yıl Likya Maratonu’nda genel klasmanda 3’üncü oldu. Açıkgöz, diyabetin spor yapmak için bir engel olmadığını belirtti ve “Tip 1 diyabetliyim ama sporcuyum” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler