Otizmli çocuklara bakışınızı değiştirin

ABD’li ergoterapist Shay McAtee, ülkesinde 52 otizmli çocuğu evinde, günlük yaşamında fotoğrafladı. Aileleriyle röportajlar yaptı ve kitaplaştırdı.

Yayınlanma: 19.11.2017 - 21:45
Abone Ol google-news

ABD’li ergoterapist Shay McAtee, otizmde farkındalık yaratmak için otizmli çocukları ve aileleri evlerinde ziyaret etti ve fotoğrafladı. Bu çocukların fotoğraflarını ve ailelerin röportajlarını bir kitapta toplayan McAtee “Otizmin bir fotoğrafı yok.

Ele aldığım kitap projesinde bu çocukların da günlük hayatlarında normal çocuklardan farklı olmadığını göstermek istedim. Böylelikle toplumun da otizmli bireye bakışını değiştirmeyi amaçlıyorum” dedi.

McAtee, otizm konusunda da çalışmalar yaptığını belirterek “Biz otizmli çocuklara herkes gibi bakamayız. Otizmli bireylerin ilgi alanlarını, onları zorlandıkları alanlarda ilerletmemiz için kullanmamız lazım” dedi. Aynı zamanda fotoğraf sanatçısı da olan McAtee, otizmli çocuklar için üzerinde çalıştığı “Otizm Farkındalık Projesi” kapsamında bir kitap hazırladığını kaydederek şunları anlattı:

“Otizmli bireylerin aileleri ile görüştüğüm zaman şunu gördüm: Aileler hep, çocuklarının otizmli olmasına ilişkin sıkıntılarından konuşuyor, bir aile otizmli çocuğundan bahsederken daha çok otizmden bahsediyor, çocuğundan bahsetmiyor. Bu çocukların her şeyden önce çocuk olduklarını unutmamak lazım. Proje kapsamında otizmli çocuğu olan ailelerin evlerini ziyaret ettim. Ailelerinden çocuklarını anlatmasını istedim. Neyi sever, günlük yaşamlarında genelde ne yapar gibi... Aileler genellikle şunu söyledi: ‘İlk defa birileri ile çocuğumuz hakkında konuştuk. Daha önceleri genellikle çocuğumuzun problemlerini konuşurduk.’ Ardından da çocukları evlerinde izledim ve fotoğraflarını çektim, neler yapıyorlar, nasıl oynuyorlar gibi... Çoğu fotoğrafta şunu gördüm. Hiçbir fotoğraftan çocuğun otizmli olduğunu anlayamazsınız.”

McAtee’nin kitabı, basıldıktan sonra Duyu Bütünleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fizyoterapist Aymen Balıkçı editörlüğünde Türkçeye çevirilecek ve yayımlanacak. McAtee, projesini Duyu Bütünleme Derneği işbirliğiyle Türkiye’de de devam ettirecek, Türkiye’deki otizmli çocukları da fotoğraflamak için bir grup terapist ile çalışıp, çocuklar ve ailelerinin hikâyelerini kitaplaştıracak.

TOPLUMUN KAPALI BASKISI...

Shay McAtee “Bu benim 8 yıllık projem ve kitabım basılmak üzere. İçinde 3-17 yaşlarında 52 çocuk ve ailenin hikâyesi var. Aile röportajları ve fotoğraflar olacak.” Projedeki amacı şöyle anlatıyor: “İnsanlar otizmli çocukları daha çok onların ağladıkları, bağırdıkları, krize girdikleri halleriyle biliyorlar ve otizm sanki böyle bir şey sanıyorlar. Örneğin bir AVM’ye gidildiğinde diyelim otizmli çocuk ağlayıp kendini yere attığında en büyük sıkıntıyı anne yaşamaya başlıyor. Etraftakiler ne diyecek, bize nasıl bakacak diye. Anne kaygılandığı ve strese girdiği için çocuğu sakinleştirmekte zorlanıyor. Annenin ya da ailelerin en büyük problemi insanların otizmi çok iyi bilmemelerinden kaynaklanan bakışları, toplumun kapalı bir baskısı. Bu ‘çocuğunu sustur, sahip çık’ gibi. Kısırdöngü var aslında, bunu da kırmak için toplumsal farkındalığı artırmalıyız.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler