Sindirimde sistem bozuk

Prof. Dr. Serhat Bor: Çok sayıda malzememiz ödenmiyor, örneğin aynı seansta gastroskopi ve kolonoskopi yapamıyoruz

Yayınlanma: 03.12.2017 - 22:39
Abone Ol google-news

Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD) tarafından düzenlenen 34. Ulusal Gastroenteroloji Haftası Kongresi, Antalya’da yapıldı. Dernek Başkanı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Bor, gastroenterolojik (sindirim sistemi hastalıkları) hastalıkların çok yaygın görüldüğünü belirterek, ülkemizde gastroenterolojinin mücadele etmesi gereken çok sayıda sorun olduğunu söyledi. Bor “En göz önünde olan endoskopi ve karaciğer hastalıkları gibi konularda alanımıza girilmesi olmakla birlikte SGK’den kaynaklanan geri ödeme sorunları, yetersiz malzeme alımları, yan dal asistanı azlığı ve bu arkadaşlarımızın eğitim standardizasyonundan başlayarak karşılaştıkları güçlükler, şehir hastanelerinin getirdiği sıkıntılar, özel hastane ve dal merkezlerine ait özel dertler sayabileceklerimizden bazıları” dedi.

Bakanlığa çağrı

Üniversite hastaneleri başta olmak üzere, tüm hastanelerin son derece ciddi ekonomik sorunlar altında kıvrandığını kaydeden Bor, “Bütün üniversite hastanelerinin milyonlara varan borçları var. Bunun yanı sıra gastroenterolojinin de karşılaştığı ciddi sorunlar var. Çok sayıda malzememiz ödenmiyor, örneğin aynı seansta gastroskopi ve kolonoskopi yapamıyorsunuz, çünkü ödenmiyor. Araya 10 gün koyulması gerekiyor. Mesela hastadan polip alıyorsunuz, hastada 10 tane polip var, SGK birini ödüyor. Hepimizin vicdanı var, herhalde 10 kere yapacak halimiz yok. O yüzden bizim arkadaşlarımız ‘kurumlarını zarar ettirme pahasına’ birtakım işlemleri yapıyorlar ama burada SGK’nın bizim gibi dernekleri de muhatap alarak oturup bu konuda daha mantıklı fiyatlandırmalara gitmesi gerekiyor” diye konuştu. Yan dal asistan eksikliklerinin de olduğunu kaydeden Bor, şöyle devam etti: “Gastroenterolog sayısının artırılması gerekiyor. Bir başka sorunumuz da endoskopik işlemlerin ehil eller tarafından yapılması. Biz buradan da Sağlık Bakanlığı’na çağrı yapıyoruz. Bakanlığın şu an elinde bulunan sertifikasyon programını hızla sonlandırması ve kimlerin endoskopi yapacağının bilinmesi gerekiyor. Bugün bu ülkede endoskopiyi kimin yapacağının hiçbir dayanağı yoktur. Her hekim endoskopi yapabilir düzeyinde ki, bu anlayış kabul edilebilir bir şey değildir.” Toplumdaki her 100 kişiden 60-70’inin bir sindirim sistemi problemi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Serhat Bor, Türk Gastroenteroloji ve Türk İç Hastalıkları Derneği’yle birlikte Nevşehir’in Avanos ve Gülşehir ilçelerinde bir çalışma başlattıklarını, bölgedeki 2 bin 500 kişinin ultrason ile tarandığını ve kısa süre sonra bunun tamamlanacağını da dile getirdi.

‘50’de kan testi gerek’

Dernek Saymanı ve Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Özer kolorektal kanserlere (kalın bağırsak-KRK) dikkat çekerek, “Zamanında tespit edilemez ise kanser vücutta diğer organlara yayılabilir ve ciddi, hatta ölümcül olabilen sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle hastanelerde ‘Dışkıda Gizli Kan’ testi 50 yaşına gelen ve geçen tüm bireylere şikâyeti olsun olmasın yapılmaktadır. Amaç, gelişmekte olan kolon poliplerini tedavi edilebilir aşamada saptayıp bunları kolonoskopi ile çıkarmaktır. Böylece kanser ortadan kaldırılır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler