Hastanede HIV skandalı

Dicle Üniversitesi’nde HIV virüsü taşıyan hamile kadına müdahale etmeyen görevliler hakkında soruşturma açıldı. HIV’li hastalara müdahalede kullanılması zorunlu olan tıbbi gereçlerin hastanede bulunmadığı iddia edildi. Hastaya müdahale eden bir asistanın eline iğne battı. Genç doktor tedavi altına alındı.

Yayınlanma: 31.12.2017 - 20:48
Abone Ol google-news

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Kliniği’nde, HIV taşıyan hamile kadının sezaryen ameliyatına girmek istemeyen görevli doktor ve asistanlar hakkında soruşturma başlatıldı. Görevli asistanların, işe gelmemek için rapor aldığı, hastane yönetimi de bariyerli eldivenlerinin bulunmadığı doğrulandı. Bu arada ameliyata giren kadın asistanın da eline, HIV’li hastalara cerrahi müdahalede kullanılması zorunlu 150 TL’lik bariyerli eldiveni taktığının söylenmesine rağmen iğne battı. Başka hastaneden getirilen eldivende bariyer olmadığı iddia edildi. HIV kapma ihtimali üzerine gözetime alınan 2 aylık asistan D.D’ye ilaç tedavisi uygulandı. 3 ay önce evlenen D.D’ye, ilaç tedavisini evde sürdürmesi için izin verildi.

Bariyerli eldiven kullanılması gereken durumlar şöyle

-Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastaları ile HIV pozitif-hastalara yapılacak her tür işlemden önce. n HCV ya da HIV pozitif hastalarda cerrahi girişimlerde.

-Tansiyon ölçümü, ateş ve nabız ölçümü, subkutan ve intramüsküler enjeksiyon, hastanın giydirilmesi, banyo yaptırılması, hastanın taşınması ve nakli, sekresyonsuz göz/ kulak muayenesi, kan sızıntısının olmadığı damar yolu kontrolü gibi, hastanın vücut sıvı ve sekresyonları ile temas olasılığının olmadığı direkt hasta teması gerektiren işlemlerde.

-Telefon kullanımı, hasta dosyası/ günlük notların doldurulması, hastaya oral tedavi verilmesi, hastaya yemeğinin verilmesi/toplanması, yatak takımlarının değiştirilmesi, non-invaziv mekanik ventilasyon aletlerinin takılması, oksijen kanülünün takılması gibi, hastanın vücut sıvı ve sekresyonları ile temas olasılığının olmadığı indirekt hasta teması gerektiren işlemler


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler