Oksijen içeri alerji dışarı

Uzmanlar uyardı: Alerjik hastalıkların sıklığı artıyor. Hastalık kontrolünün sağlanmasında ilaç tedavisinin düzenli kullanılması kadar hastalığa neden olan alerjenlerden korunmak da önemli

Yayınlanma: 08.01.2018 - 22:59
Abone Ol google-news

Alerjik hastalıkların sıklığı tüm dünyada giderek artıyor. Özellikle astım ve alerjik rinit çocuklar ile erişkinlerde en fazla artış gösteren hastalıklar arasında yer alıyor. Bu hastalıkların tedavisinde son yıllarda geliştirilen yeni ilaçlar sayesinde olumlu gelişmeler sağlanıyor. Uzmanlar, hastalık kontrolünün sağlanmasında ilaç tedavisinin düzenli kullanılması kadar hastalığa neden olan alerjenlerden korunmanın da önemine dikkat çekerek “Çevresel kontrol ne kadar iyi sağlanırsa bu hastalıklar için ihtiyaç duyulan ilaç miktarı da o kadar az olacaktır” diyor.

Korunmak mümkün

Koç Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Alerji ve İmmunoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ayşe Bilge Öztürk, deri testleri ya da çeşitli kan testleriyle hangi alerjenlerden korunmamız gerektiğini öğrenmenin mümkün olabileceğini söyledi. Hava yolu alerjenlerinin dış ortam alerjenleri (polen, mantar sporları vb.) ve iç ortam alerjenleri (ev tozu akarları, kedi, köpek, hamam böceği vb.) olarak ikiye ayrıldığını anımsatan Öztürk, “Özellikle dış ortam alerjenlerine karşı önlem alınması daha zordur. Ancak kişisel olarak alacağınız önlemler yine de bu tetikleyicilerle olan temasınızı azaltacaktır” dedi. Alerjen korunma önlemlerinin sürekliliğinin önemli olduğuna dikkat çeken Öztürk, yaşamın bu önlemlere uygun şekilde düzenlenmesi gerektiğini de anlattı. Öztürk, başlıca alerjenler ve korunma yöntemleri hakkında özetle şu bilgileri verdi:

Yastıklardaki tehlike

Akarlar: Ev tozu akarları en önemli ev içi alerjendir. Ortalama büyüklükleri 0.33 mm olup gözle görülemeyecek kadar küçüktürler. 6-8 hafta canlı kalabilirler. Bulundukları yerdeki insanların deri artıkları, tüy, iplik kırıntılarıyla beslenirler. Akarların dışkı artıklarında, insanlarda alerji oluşturabilen maddeler bulunur. Ilık ve nemli ortamları seven akarlar, deniz kıyısındaki bölgelerde ev içlerinde oldukça fazla sayıda bulunur. Ev tozu akarları, ev içinde en yoğun olarak yünlü eşyalarda, özellikle yatak, yastık, yorgan, halı, kumaş kaplı eşyalar, perde, örtü, pelüş oyuncaklarda ve ev tozu içinde bulunur. Akarları evden tamamen yok etmek mümkün değil. Bazı önlemlerle sayılarını azaltmak mümkün. Evinizi sık sık havalandırın. Buhar makinelerini kesinlikle kullanmayın. Yatak takımlarınızı haftada en az bir kez değiştirin ve yıkayın. Yün, kaz tüyü veya kuştüyü yatak, yastık ve yorgan kullanmayın, mümkünse bunları akar geçirmeyen tıbbi özel kılıflarla kaplayın. Halıyı mümkünse kaldırın.

Evcil hayvanlar: Hayvanların yalnızca tüyünde değil, salyasında, tükürüğünde, deri döküntülerinde ve hatta idrarında bulunan proteinlere karşı alerjik reaksiyon görülebilir. Bu alerjenler hava yoluyla alınırlar ve hastalık belirtilerinin ortaya çıkması için mutlaka hayvana dokunmak gerekmez. Ayrıca evcil hayvanlar ortamdan uzaklaşsa bile tüyleri havada asılı kalacağından belirtiler devam edebilir. Evcil hayvanlar özellikle yatak odasından uzak tutulmalıdır. Havalandırma sisteminin filtreleri sıklıkla temizlenmelidir.

Kaşıntı ve kızarıklığa yol açar

Polenler: Polenler (çiçek tozları) çiçekli bitkilerin çoğalmasına aracılık eden protein yapısında maddelerdir. Farklı bitkilerin polenleri, farklı zamanlarda ortaya çıkmaktadır. Bu polenlerin solunum yolu ile alınması duyarlı kişilerde burunda kaşıntı, akıntı, tıkanıklık, hapşırık, gözlerde akıntı, kızarıklık vb. alerjik belirtilere sebep olmaktadır. Polenlerin yoğun olduğu ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde özellikle sabah ve öğle saatlerinde, kuru ve rüzgârlı havalarda zorunlu değilse dışarı çıkmayın. Sportif faaliyetler için açık hava yerine kapalı alanları tercih edin. Dışarıya çıktığınızda güneş gözlüğü kullanın. Eve gelince giysilerinizi değiştirin ve havalandırın. Mümkünse her gün duş alın veya saçınızı ve yüzünüzü bol su ile yıkayın. Çamaşırlarınızı polen mevsiminde ev içerisinde kurutun. Kapı ve pencerelerinizi özellikle polenlerin yoğun olduğu saatlerde kapalı tutun. Evde ve arabanızda polen filtreli klima kullanabilirsiniz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon