Kanserde erken teşhis devrimi

ABD’li bilim insanları sekiz farklı kanser türü için evrensel bir kan testi geliştirdi. Hastalar üzerinde uygulanan testle yüzde 70 oranında bir başarı sağlandı. Uzmanlar yeni yöntem sayesinde erken evre teşhisin yapılarak birçok hayatın kurtulabileceğini söylüyor.

Yayınlanma: 20.01.2018 - 10:13
Abone Ol google-news

Tıp alanında çığır açan bir buluşa imza atan ABD’li bilim insanları, böylelikle tıbbın en büyük hedeflerinden birine bir adım daha yaklaştı: Kanser için erken teşhis! Johns Hopkins Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kanserin sekiz farklı çeşidini tespit eden yepyeni bir yöntem geliştirmeyi başardı. Uzmanlar hedeflerinin yıllık bir test üreterek kanseri erken evrede teşhis edeceklerini ve bu yöntem sayesinde birçok hayatın kurtulabileceğini belirtiyor. İngiliz bilimciler ise bu durumun “Çok heyecan verici” olduğunu söylüyor. Araştırmayı geliştiren ekibin başındaki Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Okulu’ndan Dr. Cristian Tomasetti “Erken teşhisin bu alanı çok hayati ve sonuçlar heyecan verici. Kanserin ölümlülüğü üzerinde inanılmaz bir etkisi olabilir” diye konuşuyor.

 Sonuçları Science dergisinde yayımlanan yöntemin detaylarında şu ifadeler yer alıyor: “Bu araştırma hem mutasyona uğramış DNA’yı hem de proteinleri tespit etmesi açısından çok önemli. Tümörler mutasyona uğramış DNA’larının ve proteinlerinin küçük izlerini kan akışına salıyorlar. Daha çok sayıda mutasyona uğmış DNA’nın ve proteinin analiz edilmesi daha geniş bir yelpazede kanser türünün tespit edilmesini sağlayacak. ’The Cancer Seek’ testi, genellikle kanserlerde ortaya çıkan 16 gendeki mutasyonlara ve sekiz farklı protesin salınımına bakıyor. Yumurtalık, karaciğer, mide, pankreas, yutak, kolon, akciğer ve meme kanseri olan, daha diğer dokulara hastalıkları sıçramamış bin beş hastada bu test denendi. Test genel olarak kanser vakalarının yüzde 70’ini tespit etti. Kanser ne kadar erken bulunursa tedavi etmesi o kadar kolay oluyor. Test şimdi kanser teşhisi konmamış kişilerde uygulanıyor. Ne ölçüde işe yaradığının ise bu testlerin ardından belli olması bekleniyor.”

 Londra’daki Royal Marsden NHS Foundation Trust kurumunun kanser bölümünde ekip lideri olan Dr. Gert Attard, ‘The Cancer Seek’ adı verilen bu testin çok heyecan verici olduğunu, kan testinin kanser teşhisinde kullanılmasını sağlayacak teknolojiye çok yakın olduklarını söylüyor. Ancak halen kanser teşhisi konulduktan sonra ne yapılacağına dair belirsizlik olduğunu da ayrıca aktarıyor: “Bazı vakalarda tedavi, kısa sürede hayatı tehdit etmeyecek bir kanser türüyle yaşamaktan daha kötü olabiliyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler