Hastenede her adım para

Bir yılı aşkın süre önce Sağlık Bakanlığı tarafından verilen “özel hastanelerdeki tüm kanser ameliyatları ve tedavilerinin ücretsiz yapılması” müjdesi lafta kaldı. Müşteri odaklı çalışan özel hastanelerde, para yine yurttaştan çıkıyor. Hasta yakınları, SGK’ya vermek için istedikleri faturalar, kemoterapi tedavisi yerine hizmet bedeli olarak kesiliyor, neredeyse her adımdan ayrı ayrı ücret isteniyo

Yayınlanma: 30.01.2018 - 22:39
Abone Ol google-news
 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla bir yılı aşkın süre önce dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın “özel hastanelerdeki tüm kanser ameliyatları ve tedavilerinin ücretsiz yapılması” müjdesi ve Sağlık Bakanı Müsteşarı Eyüp Gümüş’ün özel hastanelerdeki harcamaların devlet tarafından karşılananacağı vaadleri gerçekleşmedi. Bu vaadlerin sonrasında müşteri odaklı çalışan özel hastanelerde hiçbir değişiklik olmadı. Komplikasyon ve kanser dışında gereken müdahalelere ödenen ücretler dışında, vadedilenin aksine para yurttaşın cebinden çıkmaya devam ediyor. Hastalar, kanser tanısından sonra kalacakları yataktan, uzman doktor mu doçent doktor mu seçimine kadar ayrı ayrı ücretlendiriliyor. 
 
Kan bağışı yoksa ameliyat da yok
 
Bir hasta yakını, hastasının tedavisi için gittiği devlet hastanesinde en az beş kan bağışı yapacak kişi bulmak zorunda bırakıldı. Durumun aciliyetini rağmen ameliyat tarihi ileri atıldı. Ameliyat öncesinde ameliyat malzemelerinin listesini hazırlayan doktor, bu listenin kendi belirlediği medikalcilerden temin edilmesini istedi. Devlet hastanesinde konulan tanıdan sonra özel hastaneye giden hasta yakını, “SGK ile anlaşmalı özel bir hastane oldukları için ücret alınmadığını ancak kullanılacak ilacın gramajı doğrultusun da 130-180 lira arasında bir fark alınabileceğini söyledi. İlk kemoterapi gününde bize söylenen 130-180 lira yerine bizden tedavi ücreti olarak yaklaşık 550 lira talep edildi. Bu arada hastamız kemoterapi odasına alınmış, tedaviye başlanmıştı” diyerek hastanedeki ilk günü hakkında bilgi verdi. Özel hastanedeki yetkililerle konuşan hasta yakını, “Burası özel bir hastane, paranız yoksa hastanısın tedavisine hiç burada başlamayın. Oluşabilecek bir komplikasyon da hastanın odaya alınması size en ay 2-3 bin liraya mâl olur” ifadeleriyle karşılaştı. 
 
‘Burası Türkiye’
 
SGK için fatura isteyen hasta yakını “Doktorunuz size yapacağı indirimi yapmış zaten. Fatura istiyorsanız gidin kendisinden isteyin, bakalım ne diyecek” yanıtı ile karşılaştı. Fatura ise çoğu kişiye yapıldığı gibi kemoterapi tedavisi yerine hizmet bedeli olarak kesildi. Ödememesi gereken ücretleri ödediği için tepki gösterip gereken kurumlara şikayet başvurusunda bulunan hasta yakını sözlü olarak “Burası Türkiye” yanıtını aldı.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon