Üzülmeyi değil kabul edilmeyi hak ediyorlar

Down’lu bireyler yurt çapında farkındalık yürüyüşleri düzenledi.

Yayınlanma: 21.03.2018 - 19:23
Abone Ol google-news

Down Sendromu olan her bireyde zekâ geriliği olmadığına dikkat çeken uzmanlar, ülkemizde ve dünyada iyi bir eğitim sürecinden geçen birçok Down Sendromlu bireyin çalışma hayatında ve yetenekli olduğu işlerde görev alabildiğini söylüyor. Uzmanlar, “Çocuğa bir yaşından sonra müdahaleye başlamak doğru değildir. 0 ay itibari ile eğitime başlamak çok önemlidir” diyor.

Anneler dikkat!

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık, “Trizomi 21” olarak da bilinen Down Sendrom’unun, beyin ve beden gelişiminde aksaklıklarla seyreden bir genetik sendrom olduğunu söyledi. Down Sendromu’nun toplumda görülme sıklığının yaklaşık yüzde 0.1 olarak bilindiğini anımsatarak, “Zihinsel yetersizliğin en sık genetik sebebi olmakla birlikte Down Sendromu olan her bireyde zihinsel yetersizlik olacak diye bir kural yoktur. Anne yaşı arttıkça dünyaya gelecek olan bebekte Down Sendromu görülme riski de artış göstermektedir. Bu açıdan 35 yaş ve üzerindeki anneler belirgin olarak daha yüksek risk altındadır” diye konuştu.

Herkesin görevi

Tüm genetik sendromlarda olduğu gibi Down Sendromu görülen bireylerde de tipik bazı görünüş özellikleri, davranış özellikleri ve fiziksel rahatsızlıklar olabildiğini ifade eden Ayık, şöyle devam etti: “Tipik görünümleri olan tüm hastalıklarda olduğu gibi maalesef bu bireyler de bazen çevreden gelen dikkatli ve rahatsız edici bakışlara, hatta davranışlara maruz kalabiliyor. Eski yıllara göre kronik ve özel hastalıklar ile ilgili toplumsal farkındalık çalışmaları ve sosyal destek sistemlerinin gelişmesi bu konuda yaşanan sıkıntıları bir nebze azaltmış olsa da tamamen ortadan kaldırmış değildir. Önyargılı ve dışlayıcı tutumlara maruz kalan bireylerin aileleri bu sorunla baş edemediklerinde kendilerini ve çocuklarını toplumdan izole etmeye çalışarak bu sıkıntıyı hafifletmeye çalışabilir. Ancak aslında tam da bu noktada sorunlar artış gösterebilir. Bu noktada toplumdaki herkese bu bireyleri ve aileleri desteklemek adına önemli görevler düşmektedir. ”

Erken müdahale

Down Sendrom’lu bebeklerin gelişim geriliği yaşamasının bilinen bir gerçek olduğunu belirten Ayık, “Bu sebeple çocuğun geri kalmasını bekleyip bir yaşından sonra müdahaleye başlamak doğru değildir. Hedef gecikme başlamadan desteğe başlayarak zaman içinde yaşıtları ile arasında açılacak makasın mümkün olduğunca dar tutulması olmalıdır. 0 ay itibari ile eğitime başlamak çok önemlidir” uyarısında bulundu. Ayık, bu çocuklarda sık görülen fiziksel hastalıklar bazı kalp hastalıkları, tiroid hastalıkları, bağırsak rahatsızlıkları ve bazı psikiyatrik durumlar, olduğunu ifade ederek aralıklı doktor ziyaretleri yapılması gerektiğinin altını çizdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler